Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftprotester avslogs

Flera personer bosatta i Fanbyn, Bräcke kommun, får inte igenom sin överklagan mot bygglov för två vindkraftverk.

Utbyggnadsplanerna har avgjorts i mark- och miljödomstolen, sedan Vindvision Norr fått bygglov för två vindkraftverk på en fastighet i Fanbyn.

Överklagan gällde miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

De boende har bland annat framhållit att man inte vill ha sin utsikt förstörd och förfulad och att man känner stor oro för buller, samt verkens dominans i landskapsbilden.

Ett par som utvecklat turist- och besöksverksamhet anser att vindkraftverk är förödande och att deras planer på ytterligare aktiviteter spolieras, då utblicken och lugnet skulle försvinna.

Mark- och miljödomstolen håller med länsstyrelsen i att vindkraftsutbyggnaden får vägas mot andra motstående allmänintressen, exempelvis en ökad befolkning på landsbygden. Den samlade bedömningen är att Fanbyn "tål" ett vindkraftsintrång.

Trots den restriktiva synen i översiktsplanen är också kommunens hållning att området tål ett sådant intrång, vilket mark- och miljödomstolen tar upp i domen.