Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Vindkraftplanen är urusel

Naturvårdsintressen, ekoturismföretag, företagare och bybor i Undersåkersområdet kämpar gemensamt mot en vindpark i Moskogen, Åre kommun.

I går drabbade de samman med politikerna på ett stormöte i Undersåker.

Arrangörer var Hållands byalag, Ekoturismföreningen, Företagarna i Åre och Järpens Fastighetsförening och inbjudna var kommunens toppolitiker, inklusive kommunalrådet Eva Hellstrand (C) och oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S).

Mötet var ett nytt försök att påverka besluten om Åres översiktsplan för vindkraft, först i kommunstyrelsen på fredag och sedan slutgiltigt i fullmäktige den 16 juni, och helst få Moskogen till ett rödmarkerat förbudsområde på kartan, precis som övriga kommunen.

I tur och ordning målades argumenten mot Moskogenprojektet upp: Årefjällen är världsbäst på ekoturism, varför riskera den lysande utvecklingen med en förfulande och störande vindpark?

Skogsvärden, mångfalden, förekomst av kungsörn, skogsfågel, allt skulle hotas av vindparken.

Den värsta frontalattacken mot kommunen och planen kom dock från stridbare Anders Danker, Hållands byalag.

Efter att ha förklarat hur fastighetspriserna i området skulle sjunka 30 procent och mer (skrämselpropaganda, kontrade flera åhörare), gick Danker loss på kommunens förslag till vindkraftplan, som inte var vatten värt.

– Vad kommunen vill ge oss är ett gott samvete, det är allt, dundrade Danker.

Han hade läst planer i 30 andra kommuner och ingen hade gjort ett så uselt jobb, sade han och räknade upp allt som han ansåg fattades i Åres planförslag, inklusive en heltäckande miljökonsekvensbeskrivning.

Men då fick Eva Hellstrand nog:

– Det här är ingen detaljplan! Det är en översiktsplan som inte är bindande och den behöver inte ha allt det där.

Till LT sade Hellstrand att ingen tycks vilja förstå skillnaden mellan översiktsplan och detaljplan i detta fall.

– Vi visar ju bara på ett vindläge, en möjlig plats för en vindpark, säger Hellstrand.

Den stora tillståndsprövningen av ett eventuellt Moskogenprojekt kommer senare, menar hon.