Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftens glädjekalkyler

/

Annons

I December 2014 läste jag Vindkraftcentrums (Strömsund) då färska utredning om sysselsättningseffekter vid vindkraftparken Mörttjärnsberget.

Jag reagerade på siffran 14 nya regionala jobb för drift och underhåll av 37 verk. Siffran kan nämligen inte härledas ur utredningen, som hänvisar till en redan gjord undersökning av framtida behov av vindkrafttekniker kompletterat med projektörens beskrivning av övriga arbetsuppgifter kopplat till driftfasen.

Jag mailade utredaren Christer Andersson om att jag själv kom fram till 10 årsarbeten utifrån hans utredning, medan Nätverket för Vindbruk anger 14 på sin hemsida. Hade jag missat något? Han mailade till svar:

"Hej! Det är felskrivet på hemsidan, jag har inte själv skrivit den texten. Sannolikt har man lagt till multiplikator på totala antalet årsarbeten och avrundat till 14. Jag ska kontakta dem och be dem ändra. För att ytterligare förtydliga det hela vill jag påpeka att vid beräkningen av skatteeffekter på sidan 23 är det omräknat till årsanställningar och blir då 12,5 vilket är beskrivet i stycket innan tabellerna men möjligtvis kan feltolkas".

Nätverket för Vindbruk – en del av Energimyndigheten - hade alltså bättrat på siffrorna. Vi behöver inte diskutera om 10, 12,5 eller 14 är det korrekta – felmarginalerna i denna typ av prognoser är stora. Det allvarliga är det som händer efter att studien författats.

Först efter mitt påpekande ändrar Nätverket för Vindbruk på sin hemsida från 14 till 12,5 regionala jobb. Därmed lämnade jag frågan. På Vindkraftcentrums egen hemsida framträder emellertid än i dag siffran 14 nya regionala jobb under rubriken "Ny studie: Bygget av vindpark i Bräcke gav många regionala jobb". Samma gäller för Vindkraftsnyheter.se. Googla och läs innan de tas bort!

Det är Energimyndigheten som granskar och kvalitetssäkrar rapporterna. Kvalitetsgranskaren har således själv förvanskat resultatet som spridits.

Hanteringen inger inte förtroende, i all synnerhet som myndigheten ska ha en expertroll till stöd för kommunerna. Det vore olyckligt om arbeten av detta slag används som beslutsunderlag i andra intet ont anande kommuner.

Vindkraftcentrum erbjuder nu med stöd från Energimyndigheten sitt nya planeringsverktyg som förutser antalet arbetstillfällen. Verktyget kan enligt reklamen bidra till ökad lokal acceptans och snabbare beslutsprocesser.

Nu är ett nytt vindkraftprojekt aktuellt – projekt Hälsingeskogen står inför avgörande. Vindkraftcentrum vet redan berätta att över 1 000 regionala årsanställningar är att vänta, vilket kanske kan hjälpa till vad gäller just lokal acceptans och snabbare beslutsprocesser?

Jan Hedman

Styrelseledamot i Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons