Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften viktig för länet

Jämtland hamnar på plats 7 på Vindkraftslistan i en ranking av Sveriges 21 län utifrån hur mycket vindkraft som installerats i länet. I länet finns det nu 118 vindkraftverk med en total effekt om 226 megawatt (MW). Vindkraften är en viktig del i energiomställningen. Den bidrar till att pressa elpriset för svenska konsumenter samtidigt som elexporten leder till minskade klimatutsläpp i våra grannländer. På så sätt möter den samlade svenska vindkraftsproduktionen det ständigt växande klimathotet.

Utbyggnaden av vindkraft bidrar också till att stärka svensk ekonomi och öka konkurrensen på elmarknaden. Vindkraften ger större möjligheter till lokalt ägande, och såväl kommuner och företag som privatpersoner kan delta i utbyggnaden av den förnybara elen, vilket kan bidra till en tryggare elförsörjning och sänkta elkostnader.

Under det senaste året har vindkraften producerat drygt 9 TWh el, vilket kan jämföras med 7,1 TWh under 2012. Den ökade produktionen beror främst på att det installerades många nya vindkraftverk i hela landet.

Ett nytt vindkraftverk producerar nästan dubbelt så mycket el som för bara några år sedan. Denna utbyggnad har möjliggjorts av det marknadsbaserade elcertifikatsystemet, som syftar till att bygga ut den förnybara elproduktionen.

Elcertifikatsystemet har fungerat väl under dess första tio år och Sverige har lyckats bygga ut den förnybara elen till lägre kostnader för konsumenterna än något annat land i Europa. Systemet är dock konstruerat så att det finns en direkt koppling mellan konsumenternas elförbrukning och utbyggnaden av den förnybara elproduktionen.

När elförbrukningen är lägre än Energimyndighetens prognos, som varit fallet under senare år, bromsas den förnybara elproduktionen. Energimyndigheten bör under sin pågående översyn justera systemet, så att vi uppnår riksdagens mål för förnybar elproduktion.

Det innebär visserligen att de svenska elkonsumenternas kostnader för stödet till förnybar elproduktion ökar något. Men samtidigt pressar den ökade elproduktionen ner priserna på el, och sammantaget blir genomsnittskostnaden för elkunden lägre.

Utbyggnaden av vindkraft och annan förnybar el ökar konkurrensen på elmarknaden. Det finns inte bara starka klimat- och försörjningspolitiska skäl för en fortsatt stor utbyggnad av vindkraften, utan detta är också lönsamt för elkonsumenterna i Jämtland

Annika Helker Lundström, Vd Svensk Vindenergi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel