Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften skapar jobb i glesbygden

Vindkraft innebär inte bara miljövänligare energi, den skapar också många jobb och flera skulle det kunna bli:

– Vi skulle behöva komma in mera på tillverkningssidan, säger Daniel Perfect.

Gabriel Duveskog, näringslivsutvecklare vid SUAB (Strömsunds Utvecklingsbolag AB), har undersökt Havsnäs vindkraftspark i syfte att utröna vad dess tillkomst har betytt för sysselsättningen. Han har funnit att mer än tusen årsarbeten gått åt för att få parken till stånd, av dessa har en fjärdedel bestått av arbetskraft från regionen. Många företag har också varit inblandade, drygt 130 stycken, under de sju år som förflutit från idé till färdig park:

– Antalet företag som på ett eller annat sätt varit involverade överskred med råge det jag trodde från början.

I fortsättningen, de första 25 åren, kommer vindparken att generera jobb för ett trettiotal personer per år, och cirka tjugo av dessa arbetstagare kommer att vara från närområdet. Gabriel Duveskog anser att studien visar att vindkraften är mycket positiv ur sysselsättningssynpunkt:

– Det finns möjligheter för många, inte minst regionala aktörer, att dra nytta av vindkraftsutbyggnaden.

SUAB:s vd Daniel Perfect påpekar att det behöver byggas 100 vindkraftparker av Havsnäs storlek för att komma upp i den produktion som Sverige vill uppnå. Han ser vindkraften som en långsiktig framtidsbransch där det skapas nya jobb och nya affärsmöjligheter:

– För att öka den inhemska sysselsättningseffekten skulle vi i större utsträckning behöva komma in på tillverkningssidan av vindkraftverk.