Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften ger mer jobb i Strömsund

Det blir fortsättning i ytterligare två år för Strömsunds kommun i arbetet med att stötta utbyggnaden av vindkraft i landet.

För Strömsunds del handlar det om fortsatt ansvar för kompetensområdet arbetskraftsförsörjning, drift, service och underhåll så hela landet kan ta del av de erfarenheterna.

2,1 statliga miljoner har beviljats de kommande åren.

– Med ett förlängt förtroende får vi nu möjlighet att arbeta vidare och utveckla vår verksamhet ytterligare, säger Karin Holmquist, chef för framtids- och utvecklingsförvaltningen.

– Det här är oerhört positivt.

Nya jobb är centralt i sammanhanget. Många lokala och regionala företag anlitas exempelvis i Stamåsen i trakterna av Hammerdal.

Kommande år ska kommunen titta närmare på vilka yrken och funktioner som kan bli bestående. Främst handlar det om drift- och underhållsjobb, med teknisk inriktning.

– Där blir det spännande att se vilken typ av arbetskraft som behövs, säger projektledaren Jenny Ahtola.

Bedömningen är att många jobb kommer att skapas i Sverige framöver.

– Vårt uppdrag är att göra dessa möjligheter begripliga för alla. Det handlar till exempel om att få det lokala näringslivet att se den stora potentialen till utveckling, enligt Jenny Ahtola.

Börjar företagen komma med på banan eller är det mycket kvar att göra?

– Dom vaknar upp tycker jag. Men det är nya orter som är aktuella och budskapet om utbyggnaden behöver spridas. Många lokala företag är engagerade men vi behöver få med fler än de som lyckats få in en fot, säger Jenny Ahtola.

– Även andra företag som har liknande verksamhet ska se möjligheten i att bredda verksamheten, eller att man går ihop med någon som har ett annat bra område som kan behövas inom vindkraften. Därigenom kan man lägga bra bud.

Nätverket med de fyra så kallade noderna drivs av Energimyndigheten på uppdrag av regeringen. Förutom Strömsund ingår Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Halland och Högskolan på Gotland.