Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft sänker villapriserna

Erfarenheten från andra platser i södra Sverige där man placerat vindkraftsparker inom synhåll för större samhällen indikerar att villapriserna sjunker med upp till 30 procent. I vissa fall har fritidshus sjunkit ännu mer i pris, till och med blivit osäljbara. Detta skulle göra att en villa i t ex Mörsil som i dag är värderad till 1 miljon kronor när vindkraftsparken i Moskogen byggs, endast kommer att vara värd 700 000 kronor.

Totalt berörs över 2 000 människor och fler än 500 fastigheter, vilket innebär att över 20 procent av kommunens befolkning kommer att få en försämrad köpkraft. Totalt med, lågt räknat, över 60 miljoner kronor. En del hushåll riskerar att hamna i ett underskott, med skulder som är större än bostadens värde. Det här skapar stor osäkerhet och många familjer riskerar att hamna i problem. Även andra områden som till exempel Åre och Vålådalen kommer påverkas.

Det är anmärkningsvärt att denna risk inte alls har tagits med och berörts varken i översiktsplanen för vindkraftetableringar tillika den politiska debatten. Varför vill Åre kommuns politiker mörka denna fråga istället för att seriöst göra en konsekvensbeskrivning på hur risken med sänkta fastighetspriser faller ut i detta exempel om en vindkraftetablering på Moskogen blir verklighet?

Mäklare från flera delar av Sverige som verkar i områden där vindkraftetableringar orsakat fastighetssänkningar, har uttryckligen förvånats över fallet med Moskogen, eftersom det uppenbart är ett område som enligt dem kommer påverka fastighetspriserna negativt. De lokala mäklarna verifierar denna slutsats.

Kan du som förtroendevald i Åre kommun ta på dig ansvaret genom att säga ja till denna vindkraftsetablering?

Järpens Fastighetsägarförening

J Kan du som förtroendevald i Åre kommun ta på dig ansvaret genom att säga ja till denna vindkraftsetablering?

Järpens Fastighetsägarförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel