Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft påverkar inte huspriset

Vindkraften byggs ut i snabb takt, tar plats och syns på långt håll i landskapet.

Många oroar sig för att huset blir mindre värt med vindkraft inom synhåll.

En ny studie visar att priset inte påverkats negativt.

Rapporten, som konsultföretaget ÅF gjort på uppdrag av Svensk Vindenergi och Energimyndigheten, visar att småhuspriserna generellt sett inte är lägre nära vindkraftverk.

– Men priset beror på så många olika saker att vi inte kan dra alltför långtgående slutsatser, säger Tryggve Sigurdson, sektionschef på ÅF.

Negativa effekter har noterats för hus som ligger så nära vindkraftverken att de störs av ljudet från dem.

I andra fall har priserna tvärtom stigit, bland annat för att vindkraften stärkt ekonomin i närområdet.

Kring många verk erbjuds de närboende att köpa andelar i anläggningen med rabatt eller få ett reducerat elpris. Vindkraften kan också ge nya jobb och ett större underlag för den lokala handeln och servicen.

Men debatten kommer att fortsätta. Vindkraftsutbyggnaden kommer att slå rekord i år igen, enligt Svensk Vindenergi. För helåret räknar organisationen med att 557 megawatt vindenergi har installerats, en ökning med 36 procent jämfört med 2009. För närvarande byggs det på 219 vindkraftverk.