Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft på Tåsjöberget ser lovande ut

Vindmätningarna har utförts med gott resultat och försvaret har gett med sig till viss del. Det innebär att vindkraftsutbyggnaden på Tåsjöberget börjar röra på sig.

– Det ser mycket lovande ut, säger Magnus Mattsson på Nordisk Vindkraft AB.

Länstidningen berättade i februari om planerna på en vindkraftspark i Tåsjöberget. Då hade man ännu inte gjort några vindmätningar och det återstod en hel del förhandlingar med olika intressenter.

Magnus Mattsson på Nordisk Vindkraft berättar att det rör på sig. Vindmätningar har utförts och visar att det blåser bra i området. Det största hindret var tidigare att försvaret motsatte sig, då de har signalmaster i området, men de har nu godkänt placering av sex snurror. Kommunen har heller inte pekat ut detta område i sin översiktsplan, i anledning av försvarets invändningar. När försvaret nu gett med sig så tror inte Magnus Mattsson att kommunen kommer att ha någonting emot utbyggnaden:

– Vi har inte fått tillstånd enligt Miljöbalken ännu. Det är många steg som ska tas innan en utbyggnad kan påbörjas. Men vi jobbar på. Baserat på vår erfarenhet av vindkraftsutbyggnad så ser det mycket lovande ut i Tåsjöberget. Det är också stimulerande att byarna där driver på och vill ha en etablering.

Aage Holmlander är markägare i Tåsjöberget. Två av de sex verken kommer att placeras på hans mark, och om det blir fortsatt godkänt, ansökan handlar om totalt sjutton verk, så kommer han att ha fyrtio procent av dem på sin mark. Det ser han enbart som positivt:

– För mig personligen innebär det bland annat att jag får bilvägar anlagda på min mark så att det blir lättare att nå olika områden. Men framför allt så är det positivt att det skapas arbetstillfällen.

Han berättar att Nordisk Vindkraft har arrenderat hans mark under tre års tid, och att de har börjat projektera för de sex snurrorna. Han säger att förutom arrendeavgift så kommer markägarna att få en viss procent av bruttointäkten. Aage Holmlander har också hört att fortsatt utbyggnad ska diskuteras i höst mellan regering, kommunen, försvaret med flera.

– Ja, jag har varit borta ett par veckor, säger Magnus Mattsson på Nordisk Vindkraft. Det är troligt att markägarna har mera information än jag just nu.