Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft – inte bara stora parker

Rädslan för att få storskaliga vindkraftparker inpå husknuten tycks vara stor. Först ska sägas att vindkraftverk tillsammans med solkraftverk i dag är de enda klimatneutrala energikällor som vi bara kan plocka bort när de tjänat ut. Utan komplicerat återställningsarbete av platsen där de stått monterade och utan slutförvaring av farligt avfall i hundratusentals år.

Dessutom behöver inte vindkraft genereras i storskaliga parker. Man kan förutom mindre parker med färre och mindre vindsnurror även tänka sig en mängd andra konstruktioner än den vanliga vindsnurran. En snabbtitt på Google visar att det redan i dag finns en uppsjö andra modeller.

Det finns exempelvis flera konstruktioner runtom i världen av vertikala vindkraftverk som sitter på, och i, byggnader utan att synas eller på annat sätt störa särskilt mycket. Det är hög tid att vi börjar titta på dessa på allvar även i vår egen stadsbyggnad. Där skulle Östersund kunna bli en föregångare.

Vi är i behov av småskalig lokal elproduktion nära – i våra bostäder och arbetsplatser. Faktum är att Sveriges ”största elkonsument” är förlusterna i ledningsnätet, och det borde vara en självklarhet att med minimal miljöstörning i möjligaste mån producera strömmen så nära som möjligt där den används.

Anders Rydeborg, Miljöpartiet Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel