Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft gav bredband på köpet

Dravagen, med fyra fast boende hushåll, har lika bra bredband som i storstan tack vare vindkraften som drog förbi. 

– Det är fantastiskt att vi har möjlighet att ha upp till hundra megabit per sekund, säger Sten-Olof Schärdin, som bor på halvtid i Dravagen.

Han är en av personerna bakom att det finns så bra bredband i byn. För sju år sedan drogs bredband längs kraftledningen till Lofsdalen och vidare till Funäsdalen. Men då glömdes Dravagen bort och dosan som skulle ge bredband till Dravagen hamnade på fel ställe, mitt i skogen utanför Glöte, till ingen nytta.

– Det förtretade naturligtvis oss, vi fick köra ADSL och det är ju inte bra, suckar Jan–Olof Östling, som också dragit in bredband av bästa kvalitet i sin fastighet.

Men så blev det en vindkraftspark på Glötesvålen, byn. När vindkraftbolaget skulle dra kablar för starkström, styrning och reglering ville de gräva ner kabeln på Sten-Olof Schärdin mark.

– Eftersom jag inte ville ha vindkraft var jag inte så positivt inställd till det i början, konstaterar han. Men sedan insåg jag att det var en fiberkabel de skulle gräva ner och förstod att hela byn kunde få stor nytta av det om vi gjorde på rätt vis. Sedan hade vi ett gott samarbete med både Härjeåns och vindkraftbolaget.

Nu har nio av elva gårdar i Dravagen och Hansbygget bredband av högsta kvalitet.

Varje hushåll har betalat 15 000 kr i anslutningsavgift till Härjeåns, som tagit på sig att vara nätägare. Byborna har stått för att gräva ner kablar i marken och under vägen. Det har kostat 5 000 kronor per hushåll.

– Vi har sökt bygdemedel från Röragsjöarna och fått besked om att vi får 40 000 kr, det är ungefär 20 procent av den totala kostnaden, summerar Sten-Olof Schärdin.