Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft bra när andra betalar

Annons

Ser i LT 10 januari att Svensk Vindenergi via dess VD Annika Helker Lundström åter är ute i hela landet och tigger pengar. Det lär behövas om man ska hålla den spekulativa och olönsamma vindkraften igång. Trots bidrag från Sveriges hushåll och företag samt gräddfiler i beslutsgången så har inte vindindustrin kunnat redovisa annat än förluster sedan våren 2011.

Det som bestämmer elpriset på marknaden är balansen mellan tillgång och efterfrågan.

Vindkraften kan aldrig bli något att räkna med på elmarknaden, eftersom man aldrig vet när och hur mycket vindelektricitet som kommer att produceras.

Att vindkraft skulle leda till prissänkningar rimmar illa med verkligheten, om kostnaderna för nya elnät och spänningsutjämning tas med i bilden.

Det är ju totalkostnaden för elen, som vi kunder tittar på.

Nu jublar vindlobbyn över produktionsrekord och prispress nedåt under julhelgen.

Ja det blåste bra då under några timmar, samtidigt som förbrukningen var låg. Dessa förluster för vindlkraftsägarna måste väl tas igen ?

Att få upp elpriset till för vindindustrin lönsamma nivåer går ju inte, det blir till att hoppas på politiska beslut om höjda bidrag, det vill sägas att elcertifikatens värde pressas

upp.

Till vilken nytta måste vi dock fråga ? Vi har i dag och lång tid framöver ett betydande elöverskott. Att då öka produktionen ytterligare av opålitlig vindel leder bara till ökade förluster. Förluster som vi elkonsumenter måste vara med och betala.

För tre år sedan knäade hushållen under de höga elräkningarna, vill vi

tillbaka dit? Vindindustrin vill det, annars kan de inte överleva, enkel matematik i det.

Svensk Vindindustri vill så gärna, att det ska stå vindkraftverk på varje kulle här i landet, till vilken nytta frågar vi oss? Är det tanken att Sverige ska bli en råvarukoloni för el?

Det går ju alltid att vara för något, om någon annan betalar.

Nu vill vindlobbyn att vi skattebetalare, förutom förlusterna när vi subventionerar vindel som säljs till utlandet för halva produktionskostnaden, också via statliga Svenska Kraftnät, också tar på oss kostnaderna och kreditriskerna, om inte vindkraften klarar förlusterna på marknaden då elnäten och spänningsutjämningen skall byggas ut för vindkraftens behov,

Många miljarder ytterligare som måste till för att elsystemet ska fungera, så att vi får den el som behövs när vi behöver den.

Har Svensk Vindindustri överhuvudtaget lagt några pengar på att forska i vad denna skövling av landets natur ger för skadeverkningar på och för människor och deras försörjning på djur, landskap, miljö och lokalklimat ? Är de ens intresserade av svaren, eller är det helt enkelt så att det i dag helt utan konsekvensanalys bedrivs ett stort "pyramidspel" med hushållen och företags pengar över hela landet, vars framtida konsekvenser vi alla får ta ansvar för, och i framtiden städa upp efter er och alla utländska finansklippare som vindkraften drar hit.

Miljöbalken talar om att "Försiktighetsprincipen" ska tillämpas vid etableringar av all miljöstörande verksamhet, hur rimmar denna princip med dagens subventionerade miljöförstörning. De skulle vi mycket gärna vilja se att riksdagspolitikerna svarade på.

Föreningen Svenskt Landskapsskydd.

Sune Sjöström, Ordförande

Henrik Wachtmeister, Mediatalesman