Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinden har vänt för trähusindustrin

Efter ett tufft fjolår har vindarna vänt för trähusfabrikanterna i Hammerdal. Man har nu återanställt alla de som tidigare fick gå, och expanderar ytterligare.

– Det är bra mycket roligare att jobba i medvind, säger Peter Rhensbo på Norrlands Trähus.

Efter det senaste årets lågkonjunktur går nu trähusindustrin för fullt igen, och man måste hitta mera personal. Vid Attacus Jämtlandshus AB söker man projektverkare, projektledare, måleripersonal och blockspikare. Fabrikschefen Pär-Magnus Olofsson kan med tillförsikt se framtiden an:

– Vi är fullbokade året ut, berättar han. Därför måste vi fylla på med kvalificerad personal i fabriken och vi utökar dessutom tjänstemannastyrkan. Vi har också några anställda som får pension och som behöver ersättas.

Förutom att föryngra delar av personalstyrkan kommer man också att bygga ut måleriet och förnya maskinparken.

– Vi hoppas att det kan ske redan i höst, säger Pär-Magnus Olofsson.

Fabriken har i nuläget sextio anställda och tillverkar väggar till flerbostadshus och grupphus. De flesta kunderna finns i Stockholm med omnejd.

Samma goda utveckling är det hos Norrlands Trähus AB som har sin huvudfabrik i Hammerdal och även en filial i Ulriksfors. Deras VD Peter Rhensbo berättar att filialen varit stängd under delar av förra året och att man fick dra ned på personalstyrkan även i huvudfabriken. Nu är produktionen åter i gång för fullt, även i Ulriksfors.

– Det var trögt under 2009 men nu börjar det släppa, säger han. Nu har vi återanställt hela personalstyrkan, förutom de som vi mist under tiden. Där har vi anställt nya och vi söker nu också en projektingenjör.

Norrlands Trähus AB tillverkar ytterväggar och takkonstruktioner av trä. Deras kunder är stora byggentreprenörer och leveranserna sker även här mestadels till Stockholm och Mälardalsområdet. Framtiden ser rätt ljus ut tycker Peter Rhensbo:

– Vi har fullbelagt långt in på hösten och flera stora projekt på väg in. Det är bra mycket roligare att jobba i medvind.