Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindbingo för SD

En klar majoritet av svenskarna är positiva till vindkraft (SOM-institutet 2014). Vid fråga om inställningen till vindkraft nära egna bostaden halveras andelen positiva.

Vindkraft är alltså bäst hos någon annan. Bara landsortsbefolkningen drabbas.

Mindre än hälften av svenskarna vet att svensk el redan är klimatneutral (Svensk Energi/United Minds 2014). Men med stigande kunskap förändras svarsbilden. Tidningen Ny Teknik har 2014 frågat 6.000 av sin läsekrets, dvs. Sveriges ingenjörer och tekniker: Kan vindkraften ersätta kärnkraften? Tre av fyra svarar nekande.

På förslag av regeringen väntar nu beslut i riksdagen om kraftigt ökad subventionering av vindkraft. Det handlar bl.a. om en höjning med +60% av den s.k. kvotkurvan, som styr nivån på subventionen. Alla allianspartier stöder det förslaget. Många undantag med avvikande uppfattning finns såväl bland socialdemokrater som borgerliga, men i minoritet. Sverigedemokraterna ensamma motsätter sig höjningen. Riksdagsbeslut 10 juni.

Vem tror att frågan inte skulle tas upp i nästa valrörelse - den kommer tvärtom att bli en av de viktiga frågorna utanför storstäderna vid nyval.

Sverigedemokraterna får sin framgång till skänks. Alltför många blundar.

Jan Hedman, miljövän och vindkraftskeptiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel