Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindargumenten tryter

Att förlusterna i vindkraftsbranschen är mycket betydande sedan 2011 vet Annika Helker Lundström mycket väl om. Att utbyggnaden fortsätter trots detta kan tyckas mycket märkligt om man inte vet att vindbolagen har mycket stora bötesbelopp att betala, om de inte levererar sedan länge beställda verk.

Vissa miljökorrekta politiker spelar fortfarande med kommuner och landstingens pengar, samt att det dragit till sig vissa utländska riskkapitalister. Dessa

investeringsbeslut verkar tagna utan nödvändig kunskap om rådande svenska marknadsförhållanden.

Påståendet om den stora miljönyttan motsägs av den i dag kända miljökatastrofen i Kina, vid brytningen av Neodymet till vindkraftverkens generatorer och av Vattenfalls livscykelredovisning där man redovisar att vindkraften släpper ut betydligt mer växthusgaser per producerad kwh än både vatten och kärnkraft.

Att handeln med utsläppsrätter dessutom innebär, att exporterad vindkraftsel endast flyttar utsläppen till annan plats talar branschen mycket tyst om.

Att varje nytt vindkraftverk som kopplas på nätet bidrar till att öka förlusterna för alla andra, när vi redan utan vindkraftens sporadiska tillskott har ett växande elöverskott är väl känt. Det kan då tyckas märkligt att Svensk Vindenergi propagerar för en utbyggnad av verk, när resultatet blir ökade förluster, förluster som vi alla får vara med och betala.

Det är dessa ökande förluster, som man nu försöker täcka genom att ropa på högre bidrag från elkunderna genom höjda kvotplikter, lägre fastighetsskatt för verken och fortsatt skattefrihet för egenproducerad vindel. Faktum är att det går rejält back, trots denna skadliga och marknadssnedvridande gräddfil.

De pågående initiativen i EU att begränsa och avskaffa de skadliga subventionerna till den förnybara elproduktionen, kommer självklart att göra vindkraften än mer olönsam framöver, till det kommer fortsatt vikande elpriser i Europa när andra pålitligare energikällor tränger undan de opålitliga.

Vindkraftens intrång i landsbygdsbefolkningens närmiljö är, liksom vindkraften själv, helt onödig i Sverige vars elproduktion idag är närmast fri från utsläpp av växthusgaser,

Varför skall människors miljö, hälsa och ekonomi behöva förstöras, för att göda ett antal inhemska och utländska finansklippares plånböcker? Några permanenta lokala arbetstillfällen ger den inte, ej heller några skatteintäkter för kommunerna.

Att som nu börja blanda ihop korten och dra jämförelser mellan vindkraften och skogsbruket visar på att argumenten för vindbranschen börjar tryta, och en desperation börjar uppstå, vi förstår givetvis att Annika Helker Lundström talar i egen sak, det är hennes jobb som lobbyist och VD för en branschorganisation.

Vi som på helt ideell basis värnar om det unika svenska landskapet och alla dess innevånare, besväras givetvis inte av samma problem med trovärdigheten.

Föreningen Svenskt Landskapsskydd.

Sune Sjöström och Henrik Wachtmeister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel