Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vind kan ge 1 000 jobb i länet

Den senaste tiden har det blivit tvärstopp för investeringarna i vindkraft. De låga elpriserna gör det nästintill omöjligt att investera i ny elproduktion, oavsett om det handlar om vindkraft eller någon annan elproduktion.

Att investerarna ändå inte helt lämnat Sverige beror främst på att vi har bland Europas bästa förutsättningar för att bygga vindkraft till låga kostnader. Men dessutom finns det en tro på regeringens och Centerpartiets tydliga agerande för fortsatta satsningar på förnybar el. Det rekordlåga elpriset, i kombination med att certifikaten till förnybar elproduktion har minskat väsentligt, gör att omfattande investeringar i vindkraft nu ligger på is.

Vasa Vind har exempelvis ett startklart projekt i Jämtland med investeringar för omkring 5 miljarder kronor. Utbyggnaden är efterlängtad i området och angelägen för den lokala tillväxten. Den kan ge uppåt 1 000 arbetstillfällen under byggtiden och 50-60 långsiktiga jobb under hela driften. Projektet står på tröskeln till ett investeringsbeslut. En förutsättning för projektet är dock att riksdagen beslutar att öka ambitionsnivån i elcertifikatsystemet fram till 2020.

Annars kommer ersättningsnivån för den förnybara elproduktionen att sjunka ytterligare. Det skulle omöjliggöra investeringen. Vasa Vind planerar därefter en ännu större utbyggnad, som kan vara med och öka tillväxten i Överkalix. För Överkalix och flera andra kommuner i Sverige är det också avgörande att vindkraftsbranschen får ett snabbt besked om en fortsatt svensk satsning på förnybar elproduktion efter 2020. Utveckling av vindkraftsprojekt är kostsamma och långsiktiga processer. Det kräver att det finns förutsägbarhet och god framförhållning. Om det finns en osäkerhet om framtiden finns risk att vindkraftsaktörerna försvinner och investerarna vänder blickarna åt andra håll. En sådan utveckling kan bli svår att reparera och kan bli problematisk för den svenska elmarknaden när den befintliga kärnkraften faller för åldersstrecket.  Vindkraften ses i många kommuner som ett viktigt bidrag för att säkra framtida sysselsättning och inkomster till regionen. Centerpartiet har en nyckelroll i energipolitiken. Vi hoppas på en bred, blocköverskridande och långsiktig uppgörelse om fortsatta satsningar på förnybar energi.

Läs även: Stopp för vindkraft i hela Norden

Läs även: Högre skatt på el i Norrland

Läs även: Schweizisk bankjätte kan ta över vindkraft i länet

Läs även: Vi drunknar i vindkraftsljud

Annette Eriksson

Vasa Vind

Per Åsling (C)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel