Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vin till älgköttet

Nu i jakttider går mina tankar till smakrika vilträtter med passande drycker. Självfallet är det tillbehören till älgköttet som styr vinvalet – oftast smakrika tillbehör som en väl reducerad sås, svamp, rotfrukter eller något annat med mycket smak. När jag håller mina vinkurser så påvisar jag att syrah-druvan (shiraz) är bra till viltkött. Självklart finns det andra bra viltdruvor bland all världens vindruvor. Prova gärna någon av dessa vinnyheter till din vilda middag.

2012 Qué Pasa?, Valle Central, Chile

Betyg: 2

Motivering: Det här vinet har en härlig skogsdoft som påminner mig om höst och viltanrättningar. Vinet har en publik smak.

Ekologisk och IMO Fair for Life.

Druvor: Cabernet sauvignon, syrah ochcarmenère.

Karaktär: Doften är ren och relativt stor med inslag av enbär, svamp och granris. Smaken är medelfyllig med mörka bär, örter och viss strävhet.

Systembolagsnummer: 2023.

Storlek: 3000 ml.

Pris: 229 kronor.

Qué Pasa är ett vin som är certifierat med Fair for Life. Det innebär hederlig handel och rättvisa arbetsvillkor. Omsorg om miljön gäller både i vingården och runt om. Detta är utmärkande för hela handelskedjan. Vinet är ekologiskt certifierat vilket innebär att tappanläggningen, som ligger i Danmark, också är certifierad. Man har tagit fram vinet för den svenska marknaden. En del av vinet har legat på franska och amerikanska ekfat i fyra månader

2010 Alianca Reserva, Dao, Portugal

Betyg: 2

Motivering: Det här vinet har en kraftfull framtoning med rustik ton som funkar till älgköttet.

Druvor: Tinta roriz,touriga nacional och jean.

Karaktär: Doften är stor, rik av mörka bär, drottningsylt och kryddor. Smaken är relativt fyllig med en mörk fruktighet, stram och hög syra.

Systembolagsnummer: 2521.

Storlek: 750 ml.

Pris: 79 kronor.

Producenten Caves Alianca startade 1927 och är i dag en av Portugals största vinexportörer. Själva företaget ligger i regionen Bairrada, men man framställer också viner i andra regioner i landet. Man har lagrat 30 provent av vinet på franska ekfat i ett år.

2012 De Morgenzon DMZ Concerto, Stellenbosch, Sydafrika

Betyg: 3 Motivering: Det här är ett kompakt vin med en Rhone-stil som alltid funkar till viltkött.

Druvor: Grenache, syrah och mourvèdre.

Karaktär: Doften är stor, fruktig, lakrits samt lavendel. Smaken är fyllig, smakrik med en påtaglig strävhet och kompakt med svarta vinbär i eftersmaken.

Systembolagsnummer: 3156.

Storlek: 750ml.

Pris: 119 kronor.

Den prestigefyllda vinfirman Morgenzon är högt belägen och man har utsikt över Kapstaden. Vinet DMZ Concerto har fått sitt namn av att producenten spelar barockmusik ute bland vinrankorna. Det anses gynna mognadsprocessen. Vinet är en typisk Rhone-blandning (druvor som ursprungligen kommer från Rhone i Frankrike) och har legat i ett år på franska ekfat.

2010 Lucas & Lewellen Cabernet Sauvignon Cote de Sol, Santa Barbara County, Kalifornien, USA

Betyg: 3

Motivering: Vinet är mulligt och gott som passar många i smak. För vissa kan vinbärssmaken upplevas att ta överhand från de andra smakerna.

Druvor: Cabernet sauvignon.

Karaktär: Doften är stor med en utpräglad svarta vinbärston i kalifornisk stil med eucalyptus och svarta vinbär. Smaken är nästan fyllig med mycket svarta vinbär med en lång längd.

Systembolagsnummer: 6571.

Storlek: 750 ml.

Pris: 109 kronor.

Louis Lucas och Royce Lewellen träffades på en vin- och matmässa i Santa Maria 1975 – det är bakgrunden till att Lucas & Lewellen kom till. Innan företaget bildades odlade Louis Lucas vindruvor som han sålde till de kända vinfirmorna i Napa och Sonoma. Royce Lewellen var en glad vinentusiast som önskade att någon gång får arbeta i vinindustrin. Hans önskan gick i uppfyllelse och de båda startade företaget. Det här vinet är en cabernet sauvignon med en tydlig bordeaux-karaktär. Vinet har legat på ekfat en tid för att få sin smakrikedom.

2011 Ro-Rée, Saint Joseph, Frankrike

Betyg: 3

Motivering: Det här är absolut en av de bästa röda nyheterna det här nyhetsutsläppet som också passar till viltkött.

Druva: Syrah.

Karaktär: Doften är stor med både peppar, blommor, kaffe och mörka bär i en extremt härlig ton. Smaken är relativt fyllig med bra balans mellan ekfat, syra, strävhet och frukt.

Systembolagsnummer: 2887.

Storlek: 750 ml.

Pris: 149 kronor.

Namnet Ro-Rée betyder den gamla eken på franska och är namnet på en av vingårdarna. Mitt i norra delen av Cotes du Rhone ligger familjeegendomen Louis Cheze. Vinet har legat i ett år på franska ekfat.

Nästa gång ni läser vinspalten handlar det om viner som mår bra av dekantering. Det betyder att de luftas innan man dricker dem.