Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vin

Den här veckan skriver jag om viner som har fått nya årgångar. Det är många viner som inte skiljer sig så mycket i doft och smak från föregående årgång men ibland kan det vara som en helt annan dryck. Europeiska viner skiljer sig mer från ett år till ett annat år. Det här beror mycket på att klimatet är så varierande. Om vi jämför med till exempel Kalifornien så vet vi att vinerna inte skiljer sig mycket bland årgångarna, och det här beror mestadels på att de har ett jämnare klimat. Till exempel om det har varit ett mycket varmt år så blir vinerna mer varma och får en söt frukt i karaktären och om året har varit svalt kan karaktären på vinerna bli mer kantiga och tappa en hel del frukt. Här kommer det välkända vintips med nya årgångar inför helgen.

NYA ÅRGÅNGAR

Röda viner

Betyg: 3.

Motivering: Det här vinet brukar vara ett säkert kort! och likaså i år. Doften är medelstor med syrliga röda bär med kryddiga inslag. Smaken är medelfyllig med röda bär, ekfat som håller smaken. Vinet är mycket prisvärt.

2012 Periquita Original, Peninsula de Setúbal, Portugal

Druvor: Castelão, Trincadeira och Aragonez.

Passar till: Det flesta kötträtter och dricka som det är.

Systembolagsnummer: 2574.

Storlek: 750 ml.

Pris: 71 kronor.

Betyg: 3.

Motivering: Ännu kan vi följa prisvärda och välgjorda viner. Torres är duktiga på att göra vin. Vinet har en ganska stor doft med frukt, krydda i balans medan smaken är relativt fyllig, fruktsöt och publik i en fin balans.

2011 Torres Coronas Tempranillo, Catalunya, Spanien

Druvor: Tempranillo.

Passar till: En köttgryta på fläskfilé med kryddor och fyllighet.

Systembolagsnummer: 6996.

Storlek: 750 ml. och 250 ml.

Pris: 71 kronor för en helflaska och 28 kronor för en liten flaska.

Betyg: 3.

Motivering: Det här var en Rioja med hög klass för mig. Doften är ren och något sluten med mogen frukt. Smaken är fyllig, smakrik, rik frukt och bra strävhet med en röd frukt. Vinet har balans i syran tillsammans med strävheten.

2004 Marqués de Arienzo Gran Reserva, Rioja, Spanien

Druvor: Tempranillo.

Passar till: En lyxig rätt på oxfilé med reducerad vinsås och potatiskaka med parmesan.

Systembolagsnummer: 6110.

Storlek: 750 ml.

Pris: 146 kronor.

Betyg: 1.

Motivering: Det här vinet är ok, men inget mer. Jag blev besviken när jag provade det här vinet. Doften känns något muggig (förmultna löv) med viss jordighet. Smaken är fyllig och rund med publika fruktiga toner i smaken. Här kan man känna att den här årgången var sämre än den förra.

2009 Baron de Ley Reserva, Rioja, Spanien

Druvor: Tempranillo.

Passar till: Smakrika rätter på nöt, lamm eller vilt.

Systembolagsnummer: 2525.

Storlek: 750 ml.

Pris: 107 kronor.

Betyg: 3.

Motivering: Det här är ett prisvärt vin från USA med druvan Zinfandel. Doften är rökig med en viss ton av gummi och syltiga röda bär. Smaken är medelfyllig med bra struktur och kompakt frukt i balans.

2012 The Ultimate Zin Zinfandel, Lodi, Central Valley, Kalifornien, USA

Druva: Zinfandel.

Passar till: En mustig köttgryta med bacon och rotfrukter.

Systembolagsnummer: 6550.

Storlek: 750 ml.

Pris: 79 kronor.