Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viltolyckorna minskar i länet

Viltolyckorna minskar i hela landet. Det visar färsk statistik.
– Det finns en naturlig anledning till det, säger Boris Karlqvist från Älgskadefonsföreningen.

Siffror som Nationella viltolycksrådet har sammanställt på uppdrag av rikspolisstyrelsen visar att viltolyckorna har minskat i Sverige i år. I länet skedde exempelvis endast 42 älgolyckor i januari 2014 – mot 93 samma månad förra året. Boris Karlqvist från Älgskadefondsföreningen, som jobbar med att sprida information för att förebygga viltolyckor, ser en given förklaring till det.

– Vi hade en mild vinter. Djuren behövde inte söka sig upp på vägarna. De hade sin mat i skogen och behövde inte gå över vägarna på samma sätt, säger han.

Enligt honom handlar det också om att statistiken för viltolyckor inte är helt uppdaterad i alla län. Att det skulle betyda att trafikanterna är mer uppmärksamma på faran med djur längs vägarna tror han inte.

– Nej. Det är först när det har hänt något som man inser hur snabbt det går. Det är stressigt i trafiken. Finns det viltstängsel blir det så att man tror att man åker på en säker väg, och kanske kompenserar det med högre hastighet. En älg kan faktiskt hoppa upp till tre meter, viltstängseln är på två meter, säger Boris Karlqvist.

Han fanns på måndagen i Östersund för att förmedla information om viltolyckor. Han vill speciellt göra turister uppmärksamma på riskerna.

– Jag tror att man släpper lite på medvetenheten. Man är ute och åker med familjen och har trevligt och glömmer lite att vi har vilt i vår närmiljö. Det kan bli en tragedi, både för djur och människor.