Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villkoren för sommarjobbarna skiljer mellan olika kommuner

Ungefär 2100 ungdomar i länet får sommarjobb genom sina kommuner. Men villkoren ser väldigt olika ut beroende på var du bor.

– Vi prioriterar de äldre studenterna som står helt utan barnbidrag under lovet, säger Lena Larsson, Östersunds kommun.

Alla kommuner satsar på att erbjuda gymnasieettorna feriearbete. Förutom i Bräcke där ungdomar som går ut årskurs nio prioriteras.

– Alla nior kommer att få sommarjobb. Vi har en budget på 600 000 kronor och det är samma belopp som tidigare år. Samtidigt minskar antalet elever, säger Catarina Julin Nygren, skolchef i Bräcke.

Bräcke kommun ordnar med ungefär 112 sommarjobb till niorna. Blir det platser över går turordningen först till ettorna och sist till åttorna.

– Det största problemet är att de flesta söker den första arbetsperioden. De vill få lönen tidigt. Därför finns det alltid tomma platser i slutet av sommaren, säger Bo Nikander, studie- och yrkesvägledare i Bräcke.

I Östersund kan alla ungdomar som går ut nian, ettan och tvåan söka sommarjobb.

– Tidigare har vi haft otroligt många sökande. Åttorna blev sist uttagna och fick sällan jobb. För att inte skapa besvikelse har vi valt att inte erbjuda dem, säger Lena Larsson.

Av drygt 1500 sökande i Östersund kommer ungefär 1200 ungdomar få hem ett erbjudande efter påsken.

– Vi har fått ett extra anslag på en miljon, så vi kommer att kunna ordna jobb till 150-200 fler ungdomar än tidigare, säger Lena Larsson.

Men även i Östersunds kommun söker väldigt många ungdomar den första perioden.

– När de begränsar sig minskar chansen för att kunna få sommarjobb, säger Lena Larsson.

På de flesta håll i länet erbjuds lika många platser som förra året. Berg är den enda kommunen som har en minskad budget och tar emot ungefär 40 färre ungdomar än ifjol.

– Vi brukar ha 130 till 140 sökande och kan erbjuda ungefär 100 jobb. Men vi har ökat antalet sommarentreprenörer, där ungdomar får chansen att driva sitt eget företag, från tio till 15 platser, säger Kajsa Kårwik, Bergs kommun.

Även ferielönerna ligger på samma nivåer som tidigare. Endast Bräcke kommun har höjt timlönen för vanligt sommarjobb från 45 kronor till 50 kronor. Men inom vården ligger timpenningen kvar på 55 kronor.

Det lönar sig för ungdomar att söka jobb inom vård- och omsorg. Timlönen är högre än övriga sommarjobb i de flesta kommuner. I Strömsund och Åre erbjuds även fler arbetstimmar till feriearbetare inom vården.

– För några år sedan var det ingen som ville jobba inom vården. Men lite högre lön har hjälpt. Många tycker att det är trivsamt och ett bra sommarjobb. Vi har haft en bra uppslutning, säger Gunilla Jansson, Åre kommun.