Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ville ha ersättning för stearin på sko

Ungefär en av tre ansökningar om skadestånd beviljas av Östersunds kommun.

En billig privat försäkring är att köpa broddar.

– Det är sällan vi ersätter halkskador, säger Lars-Åke Wallin, säkerhetschef på kommunen.

En person snubblade olyckligt precis utanför Rådhuset, en annan skadade sin sko på ett stearinljus vid Storsjöbadet och i början av året var det flera bostadsägare som fick problem när kommunens huvudledning för avloppet proppades igen.

Alla olyckor har resulterat i ansökningar om skadestånd hos Östersunds kommun, men det är få som får sina ansökningar om ersättning beviljade.

– Jag har tittat på åren mellan 2010 och 2012 och där betalar vi ut ersättning i ungefär 35 procent av fallen, säger Lars-Åke Wallin, säkerhetschef på Östersunds kommun.

Två av tre privatpersoner får således inte en krona för skador som i regel har inträffat på kommunens mark.

– Där det sällan betalas ut ersättning är för halkskador. Där bedömer vi ofta att vi har gjort vad vi har kunnat för att halkbekämpa.

Det handlar om ofta om force majeure – skador som sker och som inte har kunnat förutsägas eller inte har kunnat åtgärdas utan omfattande samhällsinsatser.

Halkan är ett sådant ärende.

– Vi bor ju i ett vinterklimat. Ibland är det snö och kallt och då blir det inte halt, men som det är nu blir det mycket sämre, säger Wallin och fortsätter:

– När man får några decimeter snö som kommer plötsligt på isen, finns det inga resurser att skotta allt på en gång. Ingen kommun kan det för då skulle vi få en skattepeng som är ohållbar. Det blir halkigt ibland och då är vi ute med allt vi har. Men vi har inte obegränsade resurser.

En ansökan om skadestånd handlar om stearinljus som förstörde en sko. Lars-Åke Wallin kan inte ärendet, men säger så här:

– Om det ska ge ersättning ska kommunen ha visat på oaktsamhet och försumlighet; om saker har ställt upp olämpligt, men det är svårt att säga i det här fallet.

– Det är inte alltid lätt att säga vad som ger ersättning. Det är hela tiden en bedömning från fall till fall.