Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaägarnas taskspel

Man vinner inga majoriteter på att alliera sig med de rika och privilegierade.

Annons

Följaktligen är det inte heller något parti som går till val på att värna de välbeställdas intressen. Det är inte direktören utan sjuksköterskan som Fredrik Reinfeldt vänder sig till när han söker förnyat förtroende.

Den moderata arbetarretoriken har varit minst sagt lyckosam och är numera en etablerad strategi inom den borgerliga sfären. När Håkan Lindén, regionchef för Villaägarnas riksförbund, går till storms på LT:s debattsida mot oppositionens förslag om förändrad fastighetsskatt är det inte som företrädare för villaägarna i Danderyd utan för de tusentals familjer som ”ska straffbeskattas för att barnen vill ha var sitt sovrum”. Det låter onekligen grymt. Sjuksköterskan och metallarbetaren (ja, samma yrkeskategorier går igen) sitter inte med några hemliga konton i avlägsna skatteparadis, upplyser Lindén. Nej, vad vi pratar om är normala ”hus där människor bor, äter, sover och umgås med barnen”.

Som ledarsidan tidigare påpekat är de rödgrönas fastighetsskatt egentligen en ickefråga. Det blir ingen skattechock. När oppositionens förslag granskas styrks påståendet att det bara är en mycket liten andel av villaägarna, företrädesvis i storstadsregionerna, som får höjd skatt. Sjuksköterskan och metallarbetaren kan alltså lugnt sova vidare.

A tt Håkan Lindén väljer att inte gå närmare in i detaljerna om oppositionens fastighetsskatt är förstås ingen slump . Så väljer han att undanhålla det faktum att det är villor med ett marknadsvärde över sex miljoner som belastas med höjd skatt. Lindén berättar inte heller att man i Hoting och Gällö köper en normalkåk för halvmiljonen.

Nästa gång Villaägarna ska torgföra sin propaganda borde man kanske välja en lämpligare tribun, typ Nacka Värmdö Posten.