Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaägare: Vi känner oss lurade av Krokoms kommun

När nybyggarna i Sånghusvallen började fundera på när deras lekplats skulle börja byggas, fick man svaret av Krokoms kommun att den fick man bekosta och bygga själv.

– Jag kommer aldrig att betala någon lekplats åt kommunen. Det är inte villaägarnas ansvar att stå för den kostnaden.

Det säger Isabell Hemmingsson, som nyligen flyttade in i familjens nya villa i bostadsområdet Sånghusvallen i Krokoms kommun.

Hon och hennes familj känner sig lurade av kommunen eftersom de nu har fått reda på att den lekplats som finns med i detaljplanen för området ska bekostas av villaägarna själva.

– Det står ingenstans i de papper vi fått angående vårt villabygge att inte lekplatsen skulle ingå i området.

– Här kommer det att stå 100 villor när Sånghusvallen är klart och nästan alla boende är barnfamiljer. Det borde vara en självklarhet att en lekplats ska var med i planerna.

Enligt Krokoms kommun kommer Lantmäteriet att starta en vägförening i området där alla villaägarna ska ingå. Så småningom är det meningen att villaägarna själva ska driva föreningen och att den ska bekosta allt som har med skötsel och underhåll av området att göra.

– Exempelvis så ska vi betala vårt eget väglyse, snöröjningen inom området och gräsklippning på somrarna. Det kommer att kosta varje villaägare mellan 500 600 kronor extra per månad. Det är mycket pengar när man just byggt hus med alla kostnader som det innebär. Ska vi därutöver betala en lekplats för cirka 300 000 kronor kan man fundera om vi har råd att bo kvar här.

Isabell Hemmingsson berättar om räkningen för snöröjningen som kom från kommunen i våras. Den var på 154 000 kronor och gällde betalning för 37 snöröjningar inom området. Räkningen skulle delas på 100 tomtägare, många av dem har fortfarande inte påbörjat sitt husbygge.

– 37 snöröjningar, så många gånger har det inte ens snöat i vinter. Någon har tydligen försökt att blåsa kommunen på pengar, säger Isabell. När vi klagade så kom det en ny faktura, nu på halva summan, men vi tycker fortfarande att det är för mycket pengar.

När det gäller lekplatsen undrar Isabell Hemmingsson vilka som har ansvaret för den, om nu villaägarna själva ska bygga den.

– Om något barn ramlar och slår sig där, vilkens ansvar är det? Och hur gör vi om barn från andra områden vill leka där, ska vi köra bort dem då, undrar Isabell när hon står och tittar ut över den tomma lekplatstomten, tillsammans med sin dotter Emilia, två år.

Birgitta Olsson på samhällsbyggnadsförvaltningen inom Krokoms kommun, säger att det inte är brukligt att kommunen bygger lekplatser.

– Jag förstår att villaägarna kan tycka det men så är inte fallet. Inom kort kommer en villaägarförening att bildas och då kommer de själva få sköta upphandlingar både när det gäller lekplatsbygge och andra kostnader för drift och underhåll. Då finns det också möjlighet att söka bidrag från kommunen.

Blir det inte stora kostnader för villaägarna.

– Inte så stora som 500–600 i månaden. Men det beror väl också på hur stora kostnader föreningen drar på sig.

Hur kom det sig att du skickade en faktura på 37 snöröjningar till villaägarna i våras?

– Det vill jag inte kommentera. Dessutom så har vi halverat summan på fakturan, säger Birgitta Olsson.