Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaägare kräver ersättning

Att Östersunds kommun tagit på sig kostnaden för vissa översvämningsskador öppnar för en ny process om ersättning.
– Vi kommer att kräva dem på självriskkostnaden, säger Matti Viksten.

Det är i huvudsak för adresser på Smultronvägen i Odensala som kommunen tagit på sig ansvaret för de skador som villaägarna längs gatan råkade ut för 2010 och 2011.

– Jag hade 8,4 kubik vatten i källaren. En decimeter djupt över 84 kvadratmeter golv, berättar Matti Viksten som var en av de värst drabbade.

Husen på Smultronvägen har sin dränering kopplad till kommunens dagvattensystem. När det systemet inte orkade forsla undan allt regnvatten trycktes vattenmängderna in genom villornas källarväggar.

– Jag har bott här sedan 1974 och de regnen 2010 och 2011 var det värsta jag varit med om, säger Sune Winterkvist, även han boende i samma område.

De båda hann knappt renovera färdigt efter 2010 års översvämning innan det var dags igen ett år senare.

– Första gången fick man adrenalinpåslag, den andra gången det hände blev man bara uppgiven, säger Matti.

Länsförsäkringar har täckt deras renoveringskostnader men självrisken på 10 000 per översvämningstillfälle tänker de nu kräva tillbaka av kommunen.

– Vi två kommer att göra det och jag vet fler som kommer att göra samma sak, vi ska prata ihop oss här på gatan, säger Matti Viksten och Sune Winterkvist.

För att undvika framtida vattenskador har 13 villaägarna på Smultronvägen på eget bevåg installerat backventiler mellan husen och kommunens dagvattensystem.

– Och även den kostnaden tycker jag att kommunen borde kunna ta på sig, säger Sune Winterkvist.