Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Villa Victor" får byggnadsvårdspris

Heimbygdas byggnadsvårdspris för bästa nybyggnad går i år till ”Villa Victor”, den runda vita villan högst upp på Toppvägen på Frösöbergets baksida.

– Fantastiskt roligt – och väldigt oväntat, säger husets ägare Hans Victor.

Tidigare i år utsågs husets till Sveriges vackraste av tidningen Vi i villas läsare. Nu får det alltså också den jämtländska hembygdsrörelsens byggnadsvårdspris för bästa nybyggnad anpassad till lokal byggnadstradition.

– Valet kan kanske tyckas kontroversiellt, säger byggnadsvårdskommitténs Lillie Nässén, men beslutet var helt enhälligt.

Kommittén menar att Hans och Beatrice Victors två år gamla hus inspirerar till ett fantasifullare byggande som bidrar till att utveckla vår lokala byggnadstradition.

– De har gjort en berömvärd insats i att skapa någonting vackert. Och huset passar utmärkt väl in i miljön även om det inte ger omedelbara associationer till den jämtländska traditionen.

– Runda hus är ju inte tradition i Jämtland, men hus som tar för sig i landskapet är definitivt tradition. Och man måste respektera viljan att utnyttja ett vackert läge för att bygga ett vackert hus, säger Lillie Nässén.

Hans Victor är väldigt hedrad och glad över priset.

– Att få bekräftelse på att man gjort någonting bra är ju alltid roligt, säger han.

Och även om det var roligt att få priset från Vi i Villas läsare, så smäller belöningen från den jämtländska hembygdsrörelsen bra mycket högre, tycker Hans Victor:

– Av tradition har de nog mest valt att belöna mer traditionella hus. Därför var det kul – och modigt – att de valde vårt mer moderna hus i år.

Huset är ritat av arkitekten Pål Ross.

– Beatrice och jag hade sett flera av hans hus i Stockholm och tänkt att vi skulle vilja bygga ett sådant när vi flyttade hem till Jämtland. Och efter att ha stått i tomtkö ett bra tag fick vi tack vare ett återbud köpa den här fantastiska tomten, berättar Hans Victor.

Han brinner för estetik och arkitektur och tycker att runda, organiska former gör sig bättre i naturen än rätlinjigt fyrkantiga.

– Och den vitputsade fasaden hör kanske inte hemma i den jämtländska byggnadstraditionen, men jag såg framför mig att huset skulle ligga som en kvardröjande snödriva uppe i sluttningen, säger han.

Andra material i huset är desto mer lokala, som till exempel de 4 0 000 små bitar av Offerdalsskiffer som täcker såväl fasaden på bottenvåningen som vissa våtrumsväggar inomhus.

– Skifferbolaget kunde inte leverera så små bitar, så jag fick låna deras stensåg och ställa mig och klyva skiffern själv, säger Hans Victor.

Att bygga Sveriges vackraste hus har varit en otroligt spännande och lärorik resa, tycker han. Och resan är inte slut än:

– Nu ska vi till att bygga en rund friggebod.