Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill unga jobba?

Drygt en tredjedel av svenska arbetsgivare hittar inte rätt kompetens. Det visar en färsk undersökning från Manpower Group. Störst är bristen på utbildade hantverkare.

Utbildningen för den här typen av kompetenser hänger inte med. Yrkesskolor och yrkesinriktade utbildningar får lägga ner i brist på tillräckligt antal sökande.

Lars Forseth vd för Manpower Group menar att en orsak är att yrken som VVS-montörer, elektriker, svetsare, snickare mm har låg status hos många.

Det är finare att vara arbetslös akademiker med hundra tusentals kronor i studielån, än fullt sysselsatt hantverkare med treårig yrkesutbildning via gymnasiekola.

I min verksamhet träffat jag många unga duktiga välutbildade hantverkare i 25 - 30 årsåldern, samt en del egna företagare i nämnda åldersgrupp med några få anställda som lever ett bra liv.

Politiker både i alliansen och oppositionen, skanderar mera utbildning, alla skall tydligen vara högskoleutbildade.

Finns många duktiga plikttrogna som trivs med ett enklare arbete har inga stora ambitioner och är nöjd med ett 7 till 4 jobb. I samhällets försörjningsmaskineri behövs stora som små kugghjul.

Jag ifrågasätter om en stor del av den arbetslösa ungdomen verkligen vill ha ett jobb!

Såg ett reportage på SVT Aktuellt, en städfirma sökte via arbetsförmedlingen trappstädare, arbetslösa ungdomar beordrades, att kontakta städfirman. Ingen var intresserad av jobbet!

Aktuellt tog upp nämnda fall och intervjuade en ung C och MP Frågan var om ungdomar vill verkligen ha ett jobb, MP förde ett helt ovidkommande svammel, svarade ej på frågan. Min bedömning är att man inte behöver vara högskoleutbildad för att trappstäda. Det borde räcka med en timmas muntlig genomgång för en normalbegåvad person.

En skogsentreprenör i Krokoms kommun sökte ungdomar för plantsättning, som för 15 - 20 år sedan var ett populärt sommar jobb, ingen arbetslös ungdom var intresserad, ett bra betalt jobb. 20 - 25000 kronor för en månads arbete. Jobbet gick till arbetsvilliga polacker!

Hade förmånen att jobba i Lennart Hallströms företag, en av länets största entreprenör med sexårig folkskola som teoretisk bas.

Under årens lopp har ca 10 företag avknoppats från nämnda företag med Lennart Hallström som förebild, och sjuårig folkskola som teoretisk bas.

Entreprenörs anda har inte med högre utbildning att göra utan individens egna idéer och drivkraft.

Stig Levin

Pensionerad deltidsföretagare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel