Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ta tillvara kulturmiljöer

Härjedalens kommun arbetar för att ta tillvara kulturmiljöer och tar hjälp av Jamtli och invånarna.

Härjedalens kommun har påbörjat ett projekt för att lyfta kulturmiljöerna i kommunen. En del av arbetet är dialog med medborgarna. Vid fyra tillfällen i slutet av januari hålls dialogmöten på olika orter. I måndags var det en träff på Folkets hus i Ytterhogdal och på tisdagskvällen i Sveg.

LT var med i Ytterhogdal dit en handfull människor sökt sig. Elin Torestad, projektledare, och Annika Myhr, näringslivsutvecklare, är kommunens representanter på plats.

Vad är en kulturmiljö?

– En plats som människor verkat på, där något skett och det kan vara en byggnad. Det kan också vara immateriella saker som till exempel berättelser, hur skogsarbetare eller de som byggde dammar i älvarna levde och hur arbetet gick till, säger Elin Torestad.

Projektet ska leda till att ett kulturmiljöprogram för Härjedalens kommun tas fram.

Vad ska ett kulturmiljöprogram användas till?

– Det kan vara ett verktyg för en bygglovshandläggare om en person vill ha råd om hur de till exempel ska renovera för att bevara en gammal stil, säger Elin Torestad.

Ett annat exempel är att skolor kan använda materialet när de arbetar med lokal historia.

– Från näringslivsutvecklingens sida kan det till exempel användas till att uppmuntra till att hitta nya besöksmål, säger Annika Myhr.

I samband med projektet har Jamtli fått uppdrag av kommunen att göra en kulturmiljöinventering. Det har inte gjorts sedan 1970.

– Vad saknas? Vad har hänt från 1970 till 2010? En del miljöer vi en gång ritade ut kanske ska tas bort, säger Ove Hemmendorff, Jamtli, som gör inventeringen.

Några områden han nämner som aktuella är Råmyra, området kring Överhogdals kyrka och Marmabyn i Ytterhogdal.

På måndag hålls träffar i Funäsdalen och på tisdag i Hedviken.