Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill slå mot den ”ickedemokratiska superstaten EU”

Det tycks blåsa god vind för Piratpartiet som hoppas kasta ankar i EU-parlamentet, kapa internet- och integritetsfrågor och slå mot den ”ickedemokratiska superstaten EU”.
– Vi kompromissar inte om medborgarrätt, säger list­- ettan Christian Engström.

Annons

– Om det är något som strider mot vårt partiprogram så är det nej, men i många frågor så har vi ingen åsikt och då röstar vi med gruppen, säger Engström i en intervju med TT.

Men i EU-parlamentet styrs mycket av arbetet genom de politiska grupperna. Via dem rinner makt, uppdrag, inflytande och resurser till eller från.

En ensam ledamot som inte tillhör en politisk grupp kan göra mycket lite i det (efter valet) 736 ledamöter stora parlamentet. Och en ledamot från ett litet enfrågeparti, eller fokusparti som Christian Engström vill kalla PP, kan få det ännu knepigare. Piratpartiet har ingen självklar hemvist i parlamentet men säger sig ha erbjudanden från flera grupper. Den liberala eller gröna gruppen, tredje respektive femte största, ligger närmast till hands. Det var de två som stod bakom den oväntade omsvängningen i parlamentet i maj om det så kallade telekompaketet, i en riktning som PP som ivrare för integritet och frihet på internet välkomnade. Men liberalerna och de gröna är samtidigt de mest positiva till att EU och parlamentet ska ges mer makt, och har propagerat för att EU-länderna ska anta det nya regelpaketet Lissabonfördraget.

Piratpartiet är tvärtom emot Lissabonfördraget och kan inte vara säkra på att bli välkomnade med öppna armar om de röstas in i parlamentet. PP ska sälja sin röst i de flesta frågor i utbyte mot att gruppen som accepterar partiet tar sig tid att lyssna på PP:s hjärtefrågor.

Han säger att det demokratiska underskottet i EU är förklaringen till att EU-kommissionen, på PP:s fokusområde internet, skjutit av den ena missilen efter den andra mot grundläggande medborgerliga rättigheter och raderat friheter som det tagit hundratals år att bygga upp.

– Vi kan inte ha en ickedemokratisk superstat i Europa, säger Engström.

Han och PP ser sig som något av en väckelserörelse, om internet.

Mer läsning

Annons