Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill skydda hjortronmyren mot Jämtkrafts planer

Jämtkraft vill göra en torvtäkt av Branaflon, ett populärt utflyktsmål för hjortronplockare. De planerna upprör Bo Leijon, som har ett sommarhus nära myren.

– Det handlar om den stora draken mot den lilla människan, säger han.

Bo Leijon och hans hustru Solveig har ett sommarhus som ligger bara 200 meter från Branaflon. Gården har tillhört släkten i mer än 100 år. Under sommaren upplåter familjen sin gård som parkeringsplats åt hjortronplockare.

– Så här års vallfärdar det folk hit. I dag har 20 personer varit ute på myren. Det är sällsynt fel plats de väljer, det finns andra platser som rimligen måste vara bättre, säger Bo Leijon.

Bo Leijon anser att hjortronmyren har ett mycket stort socialt värde och att Jämtkraft borde ta hänsyn till det.

– Det finns miljömål som säger att sociala värden ska värnas och det här har ett utpräglat socialt värde. Jämtkraft borde ta mer hänsyn till lokalbefolkningen än de troligtvis gör.

Att hjortronmyren försvinner om Jämtkraft får igenom sin ansökan om att anlägga en torvtäkt är inte den enda nackdelen som Bo Leijon ser. Den planerade torvtäkten kommer att ligga väldigt nära familjens gård och risken att det blåser damm över gården bedömer han som stor.

– Jag vet ingen annan torvtäkt i Norrland där det ligger en gård inom 200 meter, det blåser rätt från myren och hit. Västlig vind är inte ovanlig i Jämtland. Både miljön och människors hälsa sätts på spel.

Än så länge är inget beslut fattat gällande Jämtkrafts ansökan. Bo Leijon har gjort en skrivelse till länsstyrelsen där han framför sina synpunkter på projektet. Han har också satt upp en gästbok där människor som åker till Branaflon för att plocka hjortron kan skriva under en protestlista mot planerna på en torvtäkt.