Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill se post och tidning levererad på morgonen

"Alla ska ha rätt att få sin dagstidning på morgonen. Även vi som bor i glesbygd."
Moderaten Ulf Berg vill ändra reglerna så att posten kan dela ut brev och tidningar samtidigt.

Riksdagsledamoten och Moderaternas talesperson i landsbygdsfrågor Ulf Berg vill att posten ska dela ut dagstidningar i glesbygd.

– Posten är på väg att retirera från glesbygden och tidningen har svårt att komma ut på vettig tid. Om jag får tidningen mitt på dagen, då väljer jag att inte ha tidningen, säger Ulf Berg.

Det hela leder, enligt Ulf Berg, till en ond cirkel där servicen försämras, antalet exemplar av tidningarna minskar, annonsörer vill inte vara med, intäkterna minskar och personal får gå. Lösningen är samverkan.

– Det måste till en samdistribution mellan post och tidningar och då måste vi dela ut posten tidigare på morgonen där också tidningen kommer med, säger Ulf Berg.

Det finns pengar att tjäna på gemensam distribution.

– Om man samordnar kan man naturligtvis sänka den totala kostnaden. I stället för att åka två vändor behöver man bara åka en vända, säger Ulf Berg.

Det viktigaste argumentet för att öka servicen för tidningsläsare är det demokratiska.

– Journalistiken ska granska makten. Utan den granskningen kan lokalpolitiker börja göra nästan vad som helst. Det är en otrolig viktig hörnsten i en demokrati, att det väljarna vill ska ske också sker. Inte att vi får ett elitskikt som lever sitt eget liv och som ingen granskar, säger Ulf Berg.

Nästa steg kan vara att distribuera även andra varor i takt med att e-handeln ökar och många människor allt oftare vill ta hem tjänster till dörren.

– Vi måste skynda på processen genom att ändra på reglerna så vi kan göra den här samordningen, sedan skulle man kunna få sin mat och min medicin hem. Fler måste dela på kostnaden för att få ut varor till konsumenter utanför tätorterna, säger Ulf Berg.