Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill se mer långsiktigt ledarskap på skolan

Hackås skola byter rektor för ofta. Det tycker föräldern Magnus Lindgren.
– Det är alltid viktigt att ha ett långsiktigt ledarskap, det är ett problem när det byts för ofta, säger han.

Annons

Under hösten har skolan i Hackås haft två rektorer, en ordinarie och en tillförordnad. Dagen innan julavslutningen fick alla föräldrar hem ett brev som berättade att skolan återigen skulle byta rektor. Det fick Magnus Lindgren att reagera.

– Det var väldigt lite information i brevet och det var framför allt det som jag reagerade över. Med i princip inget varsel fick man besked att rektorn ska sluta och det stod inte heller något vad som händer därnäst, säger Magnus Lindgren.

Det stora problemet med att det byts rektor för ofta är enligt Magnus Lindgren att det inte blir någon kontinuitet för elever och lärare.

– Det är en känsla att det har varit många byten. Det är där jag tycker att det blir ett problem när man inte har ett ordnat ledarskap på lång sikt. Det är ett problem när det byts ofta.

Han har hört att flera föräldrar på skolan har samma åsikt, men vet inte hur utbredd den är.

– Jag kan inte säga att jag företräder alla föräldrar. Jag kan ha förståelse till att man inte väljer att skriva varför rektorn slutar, det kan finnas massor med anledningar till det.

Han tycker däremot att det borde ha varit tydligare information från början vad som skulle hända efter att rektorn slutade och vem som hade ansvaret dagen efter – speciellt med tanke på att detta hände när Hackås skola var på väg att flytta in i sin nybyggda skola.

– Då skulle man in i nya skolan och det är ganska mycket nytt, då är det viktigt att ha ett ledarskap.

Anneli Olofsson, tillförordnad barn- och utbildningschef i Bergs kommun, håller med om att det är olyckligt att det har bytts rektorer så ofta i Hackås.

– Vi siktar på att få till en långsiktig lösning och är i slutfasen av rekryteringen. Jag kan bara hålla med om att det har varit dålig framförhållning. Det har inte varit så kort mot lärarna, men det kan ha blivit miss i kommunikationen mot föräldrarna, säger hon.

Cecilia Medalen, som var ordinarie rektor i Hackås mellan september 2012 och september 2013, har nu tillfälligt tagit på sig ansvaret i väntan på att en ny rektor ska anställas.

– Generellt är det svårt att hitta rektorer. Det är ingen lätt uppgift någonstans. Övriga skolor har haft nästan lika mycket rotation i försök att hitta en stabil organisation, säger Anneli Olofsson.