Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill kampanja mot uran

En idé om att ordna en föreläsningsturné genom Norrlands inland väcktes i helgen när föreningen Nej till Uran hade konferens.

Annons

Ett 15-tal engagerade i olika föreningar runt om i landet, med motstånd mot kärnkraft och uranbrytning som gemensam nämnare, träffades i Hackås i helgen för att planera, diskutera och inspireras till fortsatt arbete mot uranbrytning.

– Vi funderar på att göra något som liknar det som görs i Australien- peace walk- det är en fredskampanj i första hand med de kämpar även för en kärnvapenfri värld, säger Diana Fernlund, från föreningen Nej till uran i Storsjöbygden.

Hon vill inte avslöja för mycket eftersom att planerna ännu inte fastställda men berättar att de tänker sig något i form av föreläsningsturné genom Norrlands inland.

Förutom medlemmar i föreningen Nej till uran i Storsjöbygden var företrädare för bland annat Ofog, Miljöförbundet jordens vänner och Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, på plats.

Under konferensen presenterades nyutgåvan av boken Uran i Sverige, som getts ut av Naturskyddsföreningen.

– Det känns tryggt att ha Naturskyddsföreningen med i kampen mot uranbrytning, som ju innebär miljöförstörelse i alla led, inte minst med alla de avfallsproblem som lämnas över till nästa generation, säger Diana Fernlund.

De hade också en uppgift att utföra. Men vad den handlar om vill hon inte avslöja ännu.

– Vi hade i uppgift att granska en film, innan den slutredigeras för visning. Vi vill förstås återkomma om filmen när den är klar, säger Diana Fernlund.