Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill införa drogtester på gymnasieelever

Efter nya uppgifter om haschmissbruk bland förstaårselever på Åre gymnasieskola vill skolledningen nu undersöka möjligheten att införa drogtester på eleverna. Men vägen dit är lång och frågan känslig.

– Det är nolltolerans mot droger som gäller hos oss, säger Leif Nord (M), ordförande i Åres barn- och utvecklingsnämnd, som tycker det vore bra att införa drogtester på gymnasieelever för att komma åt problemet.

Det är långt ifrån första gången ämnet drogmissbruk bland elever på Åre gymnasieskola kommer upp. Och som så många gånger förr är det elevhemmet på Källarvägen i Järpen, där förstaårselever från andra kommuner bor, som står i fokus.

Precis som tidigare har polisen kopplats in, men det finns ingen anmälan, inga beslag och inte ens ett ärende. Bara misstankar om att några ungdomar på boendet rökt hasch.

Så här säger Nord:

– Det har framkommit att det har funnits misstankar om att det funnits droger på ett elevboende och det undersöktes men de hittade ingenting.

Misstankarna var dock starka nog för att i fredags sammankalla ett krismöte på elevhemmet. Deltog gjorde personalen, representanter från kommunen och polisen.

Att boendet på Källarvägen inte är lämpligt för så unga elever är alla överens om, nämnden, skolledningen, polis och grannar. Nämnden har försökt få igenom bygget av ett nytt elevboende, ett mer öppet sådant som inte har lägenheter med tre-fyra elever i varje och inte ligger så avsides utan nära skolan. Men när det var dags för beslut i november 2009 ville kommunstyrelsen inte prioritera frågan, det var inte ekonomiskt läge för en sådan investering.

Vid samma tid skrev nämnden ett brev till elevernas föräldrar med frågan om de kunde tänka sig drogtester. Svaren var inte entydiga.

– Jag har inte läst alla svar men de var blandade. En del tyckte det var bra, andra var emot av integritetsskäl, säger Nord.

Nord har funderat på drogtester tidigare men möjligheterna såg små ut när Skolinspektionen sade nej till en gymnasieskola i Nässjö kommun som ville prova samma sak. Men nu har Justitieombudsmannen (JO) yttrat sig för sådana drogtester och då är läget ett annat, menar han.

Fortfarande är det en bra bit kvar till att få igenom det praktiskt här i Åre. Nord har inte ens tagit upp saken i nämnden än men det kommer han att göra, antagligen i juni.

Skulle det gå igenom där måste man förhandla med facket för att provtagningen genomförs på rätt sätt och testerna blir godkända.

Drogtesterna, som görs via urinprov, måste också vara frivilliga och är det minderåriga barn krävs föräldrarnas tillstånd.