Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha nya regler för säkrare björnjakt

Björnjakten behöver bli tryggare. Det anser föreningen Jakt i Jämtland-Härjedalen, som föreslår svårare skytteprov.

– Det krävs bättre skott för ett tryggt skott mot en björn, säger Erik Olofsson, ordförande.

Under årets licensjakt på björn hade länets jägare tilldelats 70 björnar. På sistone har det blivit debatt om att få jägare skjuter många björnar och är väldigt duktiga på det. Enligt Erik Olofsson är det ett bevis på att övriga jägarkåren inte har hängt med i hur björnjakten fungerar.

– Vi vill höja kompetensen på jägarkåren för att få en säkrare, tryggare och bättre jakt. I dag finns ett frivilligt björnpass som är väldigt enkelt att ta, man borde ha ett mer verksamhetstroget skytte. Både för att värna om djuren så man inte skadeskjuter dem och för att inte riskera jägaren. Den farliga björnen är den påskjutna björnen, säger Erik Olofsson.

De kunskaper som lärs ut i jägarexamen är helt enkelt inte tillräckliga för att få bra kvalitet på björnjakten enligt föreningen Jakt i Jämtland-Härjedalen.

– Det krävs lite andra delar. Den teoretiska delen är en bit på väg, men framför allt är det den praktiska delen med skyttet som är viktig, säger Erik Olofsson.

Behövs det fler delar i jägarexamen?

– Jägarexamen är en ganska omfattande utbildning och bra som grund. Man får inte göra för mycket där heller så att det skrämmer bort jägarna. Man kan se det som ett steg två att man har ett specifikt skytte. Det krävs bättre skott för ett tryggt skott mot en björn. Träffområdet är mindre och björnen är lite mer seglivad om du inte träffar riktigt bra – och blir då också farlig på ett annat sätt.