Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha lag mot strippklubbar

En dold strippklubb har i dagarna avslöjats operera kvällstid på en pizzeria i centrala Åre. Nu vill Anna-Caren Sätherberg, (S), ha en lagstiftning mot striptease.

Annons

De två senaste åren har debatten kring de strippklubbar som öppnat i länet rasat. Lokala politiker har drivit opinion mot etableringarna och ägarna till verksamheterna har känt sig motarbetade av kommunen.

För några dagar sedan avslöjade Östersundsposten att det drivs en dold strippklubb i vad som dagtid är en pizzeria i centrala Åre.

Striptease är en företeelse som idag enligt svensk lag är helt och fullt tillåten.

Men det är ett faktum som Årepolitikern Anna-Caren Sätherberg, (S), vill ändra på:

– Jag vill lyfta frågan om lagstiftning mot striptease i partistyrelsen, säger Anna-Caren Sätherberg. Jag tror inte frågan har debatterats sedan åttiotalet. Island, som har världens bästa jämställdhet, de har klarat av en lagstiftning mot det här.

Hur skulle en sådan lag se ut, finns det inte en risk att staten blir moraldomare?

– Konstruktionen kan man inte säga något om nu, säger Anna-Caren Sätherberg. Vi har inte ens haft frågan uppe för debatt ännu. Men i varenda by och ort som det händer i skapar det ett motstånd, ingen vill ha det och ingen vill se utnyttjande av kvinnor, så det är dags att det blir en debatt om det igen, säger Anna-Caren Sätherberg.

Även i Kiruna i Norrbotten etablerades en strippklubb i höstas. Där har den socialdemokratiska distriktskongressen redan fattat beslut om att driva frågan om lagstiftning mot strippklubbar vidare. Motionen som antogs av kongressen kommer skickas uppåt i det politiska systemet med hjälp av Norrbottens socialdemokratiska riksdagsledamöter.

I Åre har den nyligen avslöjade klubben behandlats med i det närmaste total tystnad, till skillnad från den nu nedlagda etableringen i Mörsil då lokala politiker uppmanade till bojkott.

Är det inte problematiskt om politiker motverkar lagliga näringsidkare?

– Man får göra skillnad på de beslut man tar i kommunen och den opinion man driver som politiker, säger Anna-Caren Sätherberg. Det är inget konstigt alls att man driver en fråga man brinner för men följer lagen i sina myndighetsbeslut.