Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha hjälp att hitta gamla textila skatter

/
  • ”Titta vilket vackert broderi, och så skickligt utfört”. Kudden som Ingela Fredell visar har hittats i ett privat hem  i Litstrakten. Den är märkt med årtalen 1787 och 1789 och ena delen av ett par: ”Det här är brudens kudde. Brudgummens finns i Jamtlis textilsamlingar”, säger Ingela. Foto: Henrik Flygare
  • Brudkuddar var prakttextilier som beställdes hos duktiga brodöser. Ibland kallas de bruddynor, vilket tyder på att brudparet kan ha knäböjt på dem. Det finns också uppgifter om att de hängdes över förridarens sadelknapp när bröllopsföljet red till kyrkan.

Har du en brudkudde i dina gömmor? Hör då av dig till hemslöjdskonsulent Ingela Fredell. Hon forskar om brudkuddar och behöver fler exempel till en kommande bok.

Annons

Prunkande blommor och sirliga monogram utmärker brudkuddarna. Skickliga brodöser sydde dem med fria sömsätt på ylleväv och de var som populärast under andra halvan av 1700-talet och fram till ungefär 1825.

Brudkuddarna ingår i en tradition av fria yllebroderier som funnits i norskdanska delar av landet – Skåne, Halland, Bohuslän, Jämtland och Härjedalen. Nu planerar Skånes hemslöjdsförbund att ge ut en antologi i ämnet och det fick Ingela att ta itu med brudkuddarna på allvar:

– Det är något som jag tänkt på ända sedan jag började som hemslöjdskonsulent här i länet, men jag har alltså inte kommit till skott förrän nu.

Det finns ett antal brudkuddar i Jamtlis samlingar, och flera av dem ligger också till grund för materialsatser som sedan länge säljs i Jamtlibutiken. Det finns också ett antal ute på länets hembygdsgårdar.

Men Ingela Fredell vill se mer för att få en så hel bild som möjligt av fenomenet.

– Hittills har en handfull privatpersoner nappat på min efterlysning, men jag hoppas att det kommer fler, säger hon.

Om man hittar ett gammal broderad kudde i sina gömmor, och misstänker att den kan härröra sig från 1700- eller 1800-tal, så ska man inte tveka att kontakta Inge-la.

– Var inte orolig om broderiet är smutsigt eller trasigt. Ta inte bort baksidan på kudden, töm den inte på innehåll. Jag vill se den precis som den är, säger hon.

Vill man bevara sin brudkudde kan Ingela ge råd om hur den bäst konserveras. För man får givetvis tillbaka sin kudde sedan hon tittat på den.

Använda den som huvudkudde ska man dock absolut inte göra. Helst inte lägga den som prydnad i finsoffan heller.

– Det här är klenoder som nog helst bör förvaras i kassaskåp, säger Ingela.

När hon är färdig med texten till antologin från Skånes hemslöjdsförbund planerar hoppas hon kunna ge ut en egen bok om broderier från Jämtland och Härjedalen.

– Här finns så mycket som är unikt för oss. Brudkuddarna, förstås, och jämtlandssömmen. Men också en del annat som jag fått nys om men inte vill presentera riktigt än, säger hon och ser hemlighetsfull ut.

Mer läsning

Annons