Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill förbjuda varg av regionalpolitiska skäl

Länets politiker måste uttala sig mot fast etablering av varg, av regionalpolitiska skäl.

Det skriver Finn Cromberger (FP) i en motion till landstingsfullmäktige.

Han pekar på att länet för närvarande är tämligen fritt från varg. Orsaken till det är statens beslut sedan länge att renbetesland inte kan hysa fasta bosättningar av varg.

"Rennäring och vargförekomst går inte att förena. Samma sak kan man påstå om fäbojordbruk och om småskalig livsmedelsproduktion som baseras på frigående djur som get, får och kor", skriver han.

Och det är matupplevelser och turism som han tror kommer att drabbas hårt om vargen kommer.

"Väldigt många av de gårdar som ligger i vargområden i Mellansverige skyddas i dag av höga elstängsel och är inte omgärdade av gärdesgårdar som turisterna vill se.

Många gårdar har slutat med djurhållning och andra för en tynande tillvaro då de inte orkar med oron att deras djur ska bli angripna.

Många älgjägare söderut har sökt sig norrut för att få möjlighet att jaga traditionsenlig löshundsjakt. Älgtillgången minskar kraftigt om fast vargetablering tillåts", skriver han vidare.

Han tror inte heller att mantrat "det främsta matlandet i Europa" med stärkt landsbygd, ökad sysselsättning och fler invånare kommer att bli verklighet med vargar i omgivningarna.

Nu vill Finn Cromberger att landstingsfullmäktige uttalar att de som politiskt organ anser att fasta etableringar av varg inte bör få ske i Jämtlands län.

Han vill även att landstingsfullmäktige skickar motionen till Region Jämtland med rekommendation att fatta ett likalydande beslut.