Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill flytta skolprov för pollen

I Danmark och i södra Sverige har det de senaste dagarna rapporterats om extremt höga nivåer av pollen.
I länet är det ännu beskedliga nivåer men snart kan det se värre ut.
Nu föreslår Astma- och allergiförbundet att skolprov flyttas.

Pollennivåerna i södra Sverige och Danmark har de senaste dagarna varit ovanligt höga. I Köpenhamn nåddes i måndags nya danska björkpollenrekordet 4 696 björkpollen per kubikmeter luft uppger danska tidningen Berlingske Tidene.

– Det är mycket högt och den högsta koncentrationen som någonsin uppmätts i detta land. Redan på en nivå av 100 startar allergiska till ganska starka reaktioner, säger vice vd för Astma och Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

Men eventuella pollenallergichocker här i länet får vänta. Åtminstone en tid framöver. Resten av veckan är prognosen på pollenprognosen.se att pollennivåerna är fortsatt låga.

Fullt naturligt enligt Marianne Jarl, ombudsman på svenska Astma- och Allergiförbundet.

– Det är ju snö och kallt längre norråt. Så det är klart att det dröjer lite längre innan det sätter i gång där, säger hon.

Pollensäsongen kan vara i upp till tre-fyra veckor.

– Men det är beroende på vädret. Pollensäsongen kan stanna upp om det blir lite kyligt. För att dra i gång igen när det blir lite varmare.

Ungefär 18-20 procent av svenskarna har någon grad av pollenkänslighet.

– För många är det bara lindriga besvär. Men för de som har kraftig pollenallergi är det allvarligt. Det är som att ha en svår influensa om man är känslig, säger Marianne Jarl och lägger in ett radikalt förslag.

– Man önskar verkligen att skolan skulle hjälpa de barn som har pollen. När de mår som sämst nu på våren så ska de göra sina viktigaste prov. Man borde kunna schemalägga det här till hösten till exempel, säger hon.

2013 började pollensäsongen i slutet av april.

Forskare om hur pollennivåer mäts.

Pollensäsongen kom senare 2012.