Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill driva förskola på hjul i Åre

Nya äventyr varenda dag. Det är tanken med den mobila förskola på hjul som förskollärare Kent Störzel vill rulla i gång i Åre till hösten. Förskolan ska inte ha fasta lokaler – all verksamhet ska istället utgå från en specialinredd buss.

Kent Störzel är förskollärare i Mörsil. Han har länge haft tankar på att öppna egen förskola närmare naturen, fjället och skidåkningen. Han tycker nämligen att barnen borde uppleva mer äventyr, stora som små, helst varje dag.

Årebjörnen lockade eftersom det är ett fullt utvecklat barnområde. Men markägaren Skistar hade inga lokaler att hyra ut, det fanns inte ens en markplätt där han kunde ställa upp moduler.

Så kom han i kontakt med Solveig Sunnebo, som driver Helianthus Mobila Förskolor, företaget bakom ett antal förskolebussar i södra Sverige och i Norge. Idén kommer från Danmark men Sunnebo har anpassat verksamheten till att uppfylla svenska krav.

Störzel föll direkt för idén och inleder nu ett samarbete med Sunnebo. Nästa steg är att ansöka till Åres barn- och utbildningsnämnd om att få driva mobil bussbaserad förskola för barn 1-6 år i kommunen. Den ska drivas som ett familjeägt aktiebolag och det behövs 22 inskrivna barn för att starta verksamheten.

– Bussen ska stå i Årebjörnen för där finns redan allting redo att använda, sade han på tisdagens informationsträff i Åre, dit ett 20-tal sökt sig för att få veta mer och se den specialbyggda bussen, de flesta småbarnsföräldrar och kommunfolk.

Enligt Störzel ska förskolebussen ha samma taxa som den kommunala förskolan. Den ska ha ett eget kösystem och uppfylla alla krav som ställs på en vanlig förskola. Personaltätheten blir till och med högre än på Åres kommunala förskolor, 3,75 personal per grupp, och åtminstone två ska kunna köra bussen.

För mat kommer förskolan att samarbeta med Carins Krog i Årebjörnen.

Basen blir således i Björnen men därifrån ska bussen kunna köras vart de än vill åka.

Skolchef Yvonne Carehag Gustafsson hade efter mötet fortfarande många frågor men hon var inte negativ.

– Det är ju kul att det händer något nytt, det var länge sedan, säger hon.

Frågan ställdes om inte förskolebussar var mer för stadsbarn som inte kommer ut i naturen så ofta. Åre kommuns förskolor borde väl kunna erbjuda tillräckligt med äventyr och uteliv som det är?

– Jovisst, men tydligen upplevs det inte så, säger Carehag och tillägger att sista årens nedskärningar i personal och allt större barngrupper har försvårat sådana aktiviteter på de kommunala förskolorna.

Alla åhörare LT pratade med tyckte konceptet lät intressant och lockande. Som politiker är Daniel Danielsson (C) klart för privata initiativ. Men som blivande pappa i september intar han en mer försiktig attityd.

– Jag är glad att jag får lite betänketid, man vill ju gärna se hur det går, sade han.

Mats och Monika Isfjäll väntar sitt andra barn till midsommar och är klart intresserade. Natur och uteliv är viktiga delar i deras liv.

– Men det är mycket att fundera på, säger Mats.