Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bygga jätteanläggning för biogas

Just nu utreds möjligheterna att bygga en biogasanläggning i Östersund. Om sex månader ska beslutet vara fattat. Ett ja skulle innebära byggstart av den i särklass största anläggningen i Sverige.

Det är Scandinavian biogas som just nu tittar på olika möjligheter att bygga en storskalig biogasanläggning i Jämtland. Investeringsbolaget EkoNord har visat intresse för projektet. Parterna bjöd i går in till en presskonferens i Hissmofors, där en stor del av skogsnäringens restprodukter tas om hand.

– Sanningen är att det finns en oerhörd outnyttjad potential i dag. Vi tar helt enkelt inte hand om alla restprodukter och hälften av det som transporteras bort hamnar utanför länets gränser, säger Anders Lindberg, bränsleansvarig på Norrskog.

JÄMTKRAFTS värmekraftverk i Lugnvik är en flitig kund av de restprodukter som Norrskog producerar. Lugnvik är också en attraktiv kandidat till en eventuell anläggning för biogas.

– Det är ett område som skulle passa bra, bland annat med tanke på järnvägen, säger Anders Lindberg.

Sverigechefen Erik Woode och forskningschefen Jörgen Ejlertsson, från Scandinavian biogas, ser ett attraktivt läge i skogslänet Jämtland.

– Att vi hamnade på den här positionen var inget svårt beslut. Kombinationen Jämtland och biogas är mycket intressant. Här finns en stor skogsproduktion, säger Erik Woode.

I dagsläget vill ingen gå in på vad en anläggning skulle kunna kosta. Men kapaciteten från skogsnäringen gör att det finns utrymme för Sveriges största biogasanläggning. Då handlar det om hundratals miljoner kronor.

– Det skulle bli den utan konkurrens största anläggningen i Sverige, säger Erik Woode.

Anläggningen skulle producera motsvarigheten av 50 miljoner liter diesel per år. Östersunds samlade kollektivtrafik försörjs utan problem med bränsle av en sådan produktion.

– Bussar och taxibilar skulle alla kunna tanka med biogas, säger Erik Woode.

Att en biogasanläggning skulle ge jobb till länet var alla parter övertygad om.

– Man ska också komma ihåg att det skulle ge ringar på vattnet, utifall vi märker att efterfrågan stiger, säger Anders Lindberg.