Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bjuda in världens ursprungsfolk

Urfolkens visdom om mat och klimat samlas på en plats – på svenskt sameland.

– Åre och Härjedalen kan vara aktuella orter, avslöjar Ol-Johan Sikku, ordförande Slow Food Sápmi och boende i Östersund.

Annons

"Terra Madre Indigenous People" är ett projekt som samarrangeras mellan Slow Food International, Slow Food i Sverige och Slow Food Sápmi med säte i Östersund.

Arrangörerna vill bjuda in världens ursprungsbefolkning till en konferens på svenskt sameland. Jordbruksverket sa i dagarna ja till en sponsring av den unika och storslagna träffen. De kommer att bidra med 2,5 miljoner kronor. Det innebär att Slow Food Sápmi nu totalt har 5 miljoner kronor för att fortsätta förbereda projektet.

– Vi har också fått 2,5 miljoner kronor från Sametinget. Det fattas ytterligare 2,5 miljoner kronor, men det räknar vi med att klara, säger Ol -Johan Sikku.

Slow Food är i grunden en enorm matrörelse med över 80 000 medlemmar. Fokus ligger på småskalighet, omsorg av djur och natur och en ekologisk mångfald. Rörelsen har flera förgreningar i Sverige, bland annat Slow Food Sápmi, som tar vara på samernas speciella kunskap inom områdena.

Ol-Johan Sikku har deltagit i flera FN-möten om matsituationen i världen. Det var också i samband med ett internationellt möte som idén föddes om att samla världens ursprungsbefolkning för en konferens.

– Med dom här pengarna kan vi nu börja planera ordentligt för det här. Vi vill ha ursprungsbefolkning från alla världsdelar, säger Ol-Johan Sikku.

• Vad kan en sådan här träff ge?

– Framför allt tror jag att den ligger väldigt mycket i tiden. Många, en stor del i väst, är i dag oerhört intresserad av att gå tillbaka till en mer traditionell matkultur. Det här är en bra chans att samla all kunskap som urbefolkningen har.

Ol-Johan Sikku berättar att samerörelsen konstant för diskussioner med världens ursprungsbefolkning. Bland annat med de nordamerikanska indianerna.

– Dom har vi haft mycket kontakt med genom deras huvudorganisation. Med internet är det betydligt lättare att kommunicera i dag.

Om träffen ska gå att genomföra måste arrangörerna flyga hit många av delegaterna.

– Dom i Sydamerika är fortfarande hårt exploaterade och har det svårt. Dom skulle inte ha råd att ta sig hit annars, förklarar han.

• Var kommer träffen att ske?

– Vi har varit i kontakt med tio kommuner. Åre och Härjedalen är två aktuella kommuner i Jämtland som har visat intresse.

Om allting går som planerat hålls träffen i september 2011.