Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bjuda in världens ursprungsfolk

Urfolkens visdom om mat och klimat samlas på en plats – på svenskt sameland.

– Åre och Härjedalen kan vara aktuella orter, avslöjar Ol-Johan Sikku, ordförande Slow Food Sápmi och boende i Östersund.

Annons

"Terra Madre Indigenous People" är ett projekt som samarrangeras mellan Slow Food International, Slow Food i Sverige och Slow Food Sápmi med säte i Östersund.

Arrangörerna vill bjuda in världens ursprungsbefolkning till en konferens på svenskt sameland. Jordbruksverket sa i dagarna ja till en sponsring av den unika och storslagna träffen. De kommer att bidra med 2,5 miljoner kronor. Det innebär att Slow Food Sápmi nu totalt har 5 miljoner kronor för att fortsätta förbereda projektet.

– Vi har också fått 2,5 miljoner kronor från Sametinget. Det fattas ytterligare 2,5 miljoner kronor, men det räknar vi med att klara, säger Ol -Johan Sikku.

Slow Food är i grunden en enorm matrörelse med över 80 000 medlemmar. Fokus ligger på småskalighet, omsorg av djur och natur och en ekologisk mångfald. Rörelsen har flera förgreningar i Sverige, bland annat Slow Food Sápmi, som tar vara på samernas speciella kunskap inom områdena.

Ol-Johan Sikku har deltagit i flera FN-möten om matsituationen i världen. Det var också i samband med ett internationellt möte som idén föddes om att samla världens ursprungsbefolkning för en konferens.

– Med dom här pengarna kan vi nu börja planera ordentligt för det här. Vi vill ha ursprungsbefolkning från alla världsdelar, säger Ol-Johan Sikku.

• Vad kan en sådan här träff ge?

– Framför allt tror jag att den ligger väldigt mycket i tiden. Många, en stor del i väst, är i dag oerhört intresserad av att gå tillbaka till en mer traditionell matkultur. Det här är en bra chans att samla all kunskap som urbefolkningen har.

Ol-Johan Sikku berättar att samerörelsen konstant för diskussioner med världens ursprungsbefolkning. Bland annat med de nordamerikanska indianerna.

– Dom har vi haft mycket kontakt med genom deras huvudorganisation. Med internet är det betydligt lättare att kommunicera i dag.

Om träffen ska gå att genomföra måste arrangörerna flyga hit många av delegaterna.

– Dom i Sydamerika är fortfarande hårt exploaterade och har det svårt. Dom skulle inte ha råd att ta sig hit annars, förklarar han.

• Var kommer träffen att ske?

– Vi har varit i kontakt med tio kommuner. Åre och Härjedalen är två aktuella kommuner i Jämtland som har visat intresse.

Om allting går som planerat hålls träffen i september 2011.