Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bevara kulturmiljön i Östansjöbygden

Nu har kulturmiljöerna i Östansjöbygden en egen strategiplan. På söndag avrundas strategiprojektet med en bussresa och arkeologisk guidning genom bygdens byar.

Under våren och sommaren har Carin Söderback, som har universitetsutbildning i både etnologi och arkeologi, arbetat med att ta fram en strategi för kulturmiljön i Östansjöbygden. Tillsammans med byborna i Brynje, Bingsta, Skanderåsen, Skucku och Östberg har Carin Söderback kartlagt vissa av de kulturmiljöer som finns i området samt gett förslag på hur miljöerna kan bevaras.

– Under bymöten har vi diskuterat frågan vad som är värt att bevara till nästa generation, säger Carin Söderback.

Byborna själva har uppgett att de vill prioritera restaurering av ladugårdar och logar. Dessutom vill de göra det i dag igenväxta landskapet mer öppet.

Under projektets gång har Carin Söderback också gett byborna tips och idéer på finansiering som både länsstyrelsen och skogsstyrelsen erbjuder i form av bidrag.

– Det är viktigt att bevara historien, konstaterar Carin Söderback.

På söndag avrundas arbetet med kulturmiljön i Östansjöbygden med en bussresa genom de fem byarna. Under turen kommer arkeologen Rikard Flinkfeldt, som gjort utgrävningar i området, att berätta om de fornlämningar som finns i bygden, vad en fossil åker är för något och varför invånarna i Eisåsens ödesböle under 1300-talet så plötsligt lämnade sina hem.

Än finns platser till bussturen kvar, och för dem som vill vara med är det först till kvarn som gäller.

Projektet om kulturmiljöerna i Östansjöbygden ingår i Leaderprojektet ”Kulturmiljö, ishall och versionsarbete i Berg”, där Bergs kommun står som projektägare.

Om någon månad avslutas projektdelen som handlar om kulturmiljön i Östansjöbygden. Men Carin Söderback hoppas på en fortsättning i samma anda.

– Nu har vi kartlagt behovet av restaurering och bevaring av kulturmiljöerna. Nästa naturliga steg skulle vara att få genomföra ett antal projekt också, säger Carin Söderback.