Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill återställa Sölvbacka strömmar

Miljöpartiet har lämnat en motion till riksdagen om att riva regleringsdammen och totalt återställa Sölvbacka strömmar.

Annons

Sölvbacka strömmar ligger i Ljungan vid Storsjöns utlopp i Härjedalen (inte att förväxla med Storsjön, Sveriges femte största sjö). Strömmarna blev kända under början av 1980-talet när en planerad vattenkraftsutbyggnad stoppades efter en hård strid. En regleringsdamm hade dock redan byggts, även om vattenkraften blev stoppad. En regleringsdamm reglerar vattennivån till vattenkraftverket.

I slutet av september lämnade Helena Leander (MP) in en motion om att riva dammen och återställa strömmarna. Där står att ett storvuxet rödingsbestånd som lekte på sjön ovan strömmarna helt slagits ut till följd av regleringsdammen. Möjlighet till nedströmmande lek för öringstammen är också omöjlig i och med dammen.

Nu vill alltså Miljöpartiet göra en total återställning genom att utloppet från Storsjön återställs och regleringsdammen tas bort. I motionen står: "Åtgärden torde höja den ekologiska statusen i hela Övre Ljungans vattensystem samt öppna för fria vandringsvägar kör fisk och andra vattenlevande organismer".

Om inte en totalrestaurering kommer ske är alternativet att inrätta en faunapassage vid dammen, enligt motionen. Det är en passage för vilda djur att ta sig förbi hinder, i detta fall regleringsdammen.