Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ändra snöskoterregler

5 200 mil snöskoterleder i Sverige är en självklar del av infrastrukturen, enligt Snofed som vill ändra i myndighetsansvaret för leder och skoteråkning.

Skoteråkning borde vara en självklar del av infrastrukturen. Det tycker Sveriges snöskoterägares riksorganisation (Snofed) som nu vill se en förändring på vem som ansvarar för snöskoterfrågor.

I dagens läge är det Miljödepartementet och sen i sin tur Naturvårdsverket som ansvarar för frågor som rör snöskoteråkning och skoterleder. Men Snofed vill att frågan i stället ska ligga hos Näringsdepartementet och Trafikverket.

– En skoter är ju ett fordon och det borde vara en trafikfråga. Det ska inte ligga hos Naturvårdsverket. Bara ordet Naturvårdsverket säger ju det, säger Anders Peterson, en av medlemma i Snofeds styrelse.

De menar att i vinterlänen är nätet av snöskoterleder, både statliga och icke statliga, en självklar och viktig del av infrastrukturen och lederna har betydelse för upplevelseindustrin.

– För Jämtlands del skulle det kunna innebära en mer nyanserad bild på leder och fordonen, säger Anders Peterson.

Bakgrunden till att förslaget kommit upp bottnar bland annat i det förslag från Naturvårdsverket som heter "Storslagen fjällmiljö", som handlar om hur Sverige ska uppnå de av regeringen utsatta miljökvalitetsmål.

– I klartext pekar man på att det bör införas ett generellt förbud mot snöskoteråkning i hela Sverige och ett sådant lagförslag vill vi inte gå med på, säger Anders Peterson.