Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilket värde har samer?

M:s högerledda alliansregering har beslutat att det är bra med nickelgruva i fjället där samerna har sina renar och sitt liv. Skönt att regeringen tänker på alla, natur och miljö. Att det blir negativt för de som lever där gör ju inget. Det märker ju inte regeringsmedlemmarna i sina hemkommuner. Om ni som regerar skulle få frågan om det går bra att gruvföretag gräver upp trakter ni bor i och lämnar stora hål och högar av obrukbart material, vad svarar ni då?

Att M och FP gillar miljöförstöring och utförsel ur landet av pengar förvånar inte.

All makt sägs ska utgå från folket genom riksdagen. C och KD torgför sig som små människors företrädare. Ni har ju era partier i regeringen.

Hur tänker ni? Offrar ni natur, miljö och samerna för en plats vid makten?

C påstår sig värna natur och landsbygd. Gäller bara södra Sverige?

Förvisso har svensken i alla tider ansett samer mindre värda och inte accepterade i det svenska samhället. Men det är gott med renkött och exotiskt att få visa upp hantverk från samerna även för politiker.

Snart har ni förintat samerna och deras land med den här behandlingen av ursprungsfolket.

Överlevande samer kan då förvaras på Jamtli och givetvis Skansen så de styrande, utan att visa det förödda samelandet, kan visa för utländska gäster hur bra samerna fått det efter att nickel- och urangruvorna tillåtits.

Stöd för samernas existens är otänkbart, även från partier som påstår sig värna människor, natur och miljö.

Länge leve den svenska jämlikheten. Eller?

Johnny Åkerlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel