Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilket Sverige vill vi ha?

Politik handlar om värderingar. Om vilket Sverige vi vill ha.

Vi socialdemokrater vill använda politiken till att bygga ett samhälle där välfärd och möjligheter kommer alla till del. Mot oss står en högerallians vars svar på människors problem nästan alltid är ökade klyftor och sänkta skatter.

På alla dessa områden är det helt avgörande att vi får en rödgrön regering. Fortsätter den borgerliga politiken blir det mycket svårare för oss i kommunerna och landstingen att driva en offensiv politik för bättre kvalitet i välfärden och fler jobb. I valet står en socialdemokratisk politik för jobb och välfärd mot en borgerlig politik för stora skattesänkningar.

Alla vi tjugo kommunala socialdemokratiska företrädare som står bakom den här artikeln går till val på en offensiv politik för att höja kvaliteten i välfärden, minska miljöproblemen, bygga fler och bättre bostäder och skaffa fler jobb åt våra ungdomar.

Jobben: Kommunerna har drabbats hårt av den skenande arbetslösheten när skatteintäkterna minskat samtidigt som socialbidragskostnaderna stigit. En rödgrön regering innebär 100 000 fler jobb, utbildnings- och praktikplatser.

Välfärden: En rödgrön regering lägger tolv miljarder kronor mer på välfärden 2011 och 2012. För våra kommuner motsvarar det nästan 6 900 fler anställda. En rödgrön regering lovar dessutom att öka lärartätheten i skolan. I våra kommuner motsvarar det 1 797 fler lärare.

Infrastrukturen: Sverige behöver bygga ut infrastrukturen i hela landet om vi ska kunna öka vår konkurrenskraft. Inte minst viktigt är att bygga ut järnvägar och kollektivtrafik för att underlätta arbetsresor och minska utsläppen av växthusgaser. En rödgrön regering kommer att satsa 100 miljarder kronor mer på infrastruktur den närmaste tioårsperioden.

Bostadsbyggandet: Vi har alla ambitiösa program för att bygga fler bostäder i våra kommuner, inte minst åt våra stora ungdomskullar. Med en rödgrön regering får vi de verktyg vi behöver investeringsstöd för att bygga hyresrätter, förbättrade möjligheter för kommunerna att planera blandad bebyggelse i fler bostadsområden och ett utvidgat ROT-avdrag för att kunna renovera 60- och 70-talsområdena.

Klimatpolitiken: Som kommuner har vi ett stort ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser. Kommunala insatser stärks av statliga investeringar. En rödgrön regering kommer att återinföra det statliga klimatinvesteringsprogrammet, som exempelvis kan finansiera en utbyggd produktion av biogas från hushållssopor.

AnnSofie Andersson (S), Östersund

och socialdomokratiska politiker från hela Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel