Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilket svek, Per Åsling!

Det hör inte till vanligheterna att en majoritet av länets riksdags-politiker är överens. I frågan om prospektering och uranbrytning förenas emellertid Centerpartiets och Socialdemokraternas ledamöter i ett klart och tydligt: Nej! Sverige ska inte öppna för brytning och därför bör kommunerna rimligen också ha mandat att avvisa hugade uranjägare. I dag saknas den möjligheten. Nuvarande ordning framstår som en tankelapsus från lagstiftarens sida; kommunerna är maktlösa i prospekteringsfasen men enväldiga vid eventuell brytnings-ansökan.

När riksdagen i går skulle ta ställning till förslag om förändringar i minerallagstiftningen fanns ett flertal motioner från såväl regerings- som oppositionspartierna som krävde att den kommunala vetorätten ska ut-vidgas till att gälla även prov-borrning efter uran. En av motionärerna var Per Åsling (C): ”Vi menar att det är rimligt att låta det kommunala vetot innefatta även prospektering efter uran”, skriver Åsling tillsammans med sin partikamrat Staffan Danielsson.

Inför omröstningen såg det ett tag ut som att Åslings röst kunde bli avgörande för utgången, två centerpartister och en frifräsande högerman hade nämligen deklarerat att de tänkte liera sig med oppositionen. För att fälla regeringens förslag krävs att fyra borgerliga ledamöter går emot majoritetslinjen. Med tanke på vad pr-proffset från Trång-viken uttryckt i nämnda motion och tidgare debattinlägg borde hans agerande vid omröstningen varit given.

Men Åsling vågade inte. När en av mandatperiodens mest om-debatterade frågor skulle avgöras valde Åsling att kvitta ut sig – och åka på turistmässa i Göteborg! Så befästs bilden av politikern som är duktig på att ordna konferenser och fastna på bild i ÖP, men när det verkligen gäller bara är en sorglig förvaltare av regeringens nonchalanta glesbygdspolitik.

Efter höstens val borde Per Åsling tvingas söka ett nytt jobb. Jag söker i Arbetsförmedlingens platsbank, finns det någon ledig tjänst som professionell minglare?