Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken topprestation av Johan Olsson

/

Annons

Y Den tröst SVT:s suveräna Vinterstudio ger vid vinterhelger med dåligt väder är effektivare än någonsin.

Alltid är det någon svensk, ofta flera, som är med och krigar om segrar och pallplatser.

Helgens självklara topprestation var förstås Johan Olssons imponerande seger på 15 km klassiskt i Davos.

Härligt kvitto på vad andra i ännu högre grad än han själv trott honom om att kunna prestera.

Härligt kvitto på att det fortfarande är något speciellt med Åsarna.

Kultur, tradition och miljö betyder mer än vad man kan tro.

Har noterat en del kommentarer om vad det kan bero på att Johan som så många gånger åkt så bra utan att få till den riktiga fullträffen nu lyckades.

En förklaring sägs vara att han plötsligt i ovanligt hög ålder, 28, markant ökat sin syreupptagningsförmåga.

Av den uppgiften kan vi dra flera slutsatser eller i alla fall komma med några funderingar.

En är att alldeles för många slutar för tidigt eftersom de fått höra att de nått sitt max och inte kan – har de fått höra – utveckla sin fysik mer.

En annan orsak är att Johan vågat ändra sitt träningsupplägg. Landslagstränaren Joakim Abrahamsson sägs vara medskyldig. Även det ett grepp som alldeles för få provar innan de ger upp sina karriärer (snackar förstås inte bara skidåkning).

En tredje förklaring sägs allt oftare vara den attitydförändring och den entusiasm som förbundskapten Gunde Svan fört in i den svenska truppen.

Den förklaringen är med all säkerhet inte oviktig.

Gunde har jag träffat på nära håll när han var aktiv och slogs redan då av hur han parade sitt glada humör med en tjurskallig inställning och en okuvlig segervilja.

Att leda längdlandslaget är rätt forum för honom att sprida sin entusiasm och sin högljuddhet. Fångarna på fortet var det inte.

Kan vi nu förvänta oss ideliga världscupsegrar av Johan Olsson, Marcus Hellner och Charlotte Kalla? Givetvis inte. De segrar dessa tre tagit samtidigt som flera andra åkare, inte minst Södergren, Haag och stafettlagen, svarat för har ändå redan givit längd en nytändning vad gäller uppmärksamhet och popularitet.

Nya segrar kan vi inte ta för givna, men vi kan bänka oss vid varje TV-sändning och ha förhoppningar. Inte illa bara det.

Johan Olssons strålande prestation fick alla andra svenska skidinsatser den här helgen att förblekna. Påminner därför lite försynt om att skidskyttarna, främst Björn Ferry och Helena Jonsson svarade för topprestationer...

... att Anja Pärsons femteplats i slalom och Markus Larssons sjunde plats i storslalom också det var insatser värda att hylla.

Lite tråkigare däremot att de svenska stafettlagen i skidskytte är så ihåliga och att svenska skidsprinters inte riktigt hängde med som vi hoppats.

Å andra sidan är sprinttävlingarna den avdelning i längdsporten som jag är minst fascinerad av.

Handlar för mycket om strul, krockar och om att ha rätt position. Z

Mer läsning

Annons