Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken ska bort? Ja, det vete fåglarna …

/
  • Tre är rätt men en ska bort. Ett intelligenstest för fåglar hänger på Gamla tingshusets fasad under Konstens vecka 2009. Konstverket skapades av idel tjejer som deltog i lördagens workshop under ledning av konstnären Katarina Franck. Foto: Håkan Luthman

Kan fåglar tänka? Eller är de kanske intelligentare än oss människor? Frågor som dryftades på Gamla tingshuset under lördagen.

Annons

Konst för tjejer på Gamla tingshuset i lördags ingick som del i Konstens vecka 2009 som pågår på flera håll i landet under vecka 40.

En av punkterna på programmet var att göra ett konstverk där temat var att skapa ett intelligenstest för fåglar. Katarina Franck var ledare för programpunkten och förklarade:

– Jag vill visa att väldigt mycket kan vara konst. I det här fallet så handlar det om konceptkonst där man har en idé som man utgår ifrån.

Deltagarna skulle på kort tid gemensamt enas om en idé till fyra tavlor där tre var rätt och en var fel. Lite som Brasses Lattjo-lajban-låda i Fem myror är fler än fyra elefanter. Serien med tavlor skulle i sin tur utgöra ett test för fåglars intelligens.

Hur konstverket skulle utformas var helt upp till deltagarna. Lina Didriksson, Brunflo, och Anette Olsson, Östersund, funderade mycket på vilken typ av intelligens som fåglar kan tänkas ha.

– Det blir så att man måste försöka tänka sig in i hur de tänker, säger Lina men frågar sig sedan om fåglar tänker över huvud taget.

Efter att de fyra tavlorna var färdiga hängdes de ut på Gamla tingshusets fasad. Vilken tavla som ska bort är upp till betraktaren att avgöra.

Mer läsning

Annons