Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka sorteras bort i morgon?

Eftervalsdebatten har nu tystnat i media och vardagen stärker sakta sitt grepp om Sverige, som inte längre är sig likt. I de parlamentariska församlingarna och även för oss inom Unga Synskadade är arbetet i full gång.

Det är inte första eller sista gången vi stannat upp, tänkt efter och vässat strategin för att kunna ta oss fram i det politiska landskapet efter ett val. Den här gången är det dock annorlunda. Nu kommer vi att prövas hårt. 

En tråkig valrörelse, tom på innehåll om de stora frågorna för folkmajoriteten har gett oss en minoritetsregering, ett instabilt parlamentariskt läge och ett klimat där mörka krafter med grund i den högerextrema rörelsen tagit stor plats i de politiska rummen.

Som intresseorganisation behöver vi förhålla oss till ett nytt och okänt politiskt landskap. Säkert kommer strategierna att omprövas och arbetssätten utvecklas, men kursen som utgörs av våra grundläggande värderingar ligger fast! Vi står upp för ett solidariskt samhälle där människovärdet för evigt förblir okränkbart och allas mänskliga rättigheter tillgodoses, genom att alla tillsammans är med och tar ansvar. Främlingsfientliga krafter har tagit plats i majoriteten av landets parlamentariska församlingar på alla nivåer. Det är sådant här vi läst om i historieböckerna.

I dag riktar de udden mot människor med ursprung i andra länder. Vart riktas udden imorgon? Vilka hamnar i nästa utsorteringsvåg? 

Genom historien har de gett sig på religiösa, HBT-personer, oliktänkande, människor från andra länder, fackligt aktiva och inte minst personer med funktionsnedsättningar.

Vi var en av de ”utvalda” grupperna under nazismens förföljelse. I Sverige blev tusentals människor tvångssteriliserade för att de inte passade in i vad som ansågs "normalt".

Det våra tidigare generationer utsatts för, gör det nödvändigt för oss att ta ställning. Vi måste kunna se våra barn i ögonen och säga att vi stod emot.

Som organisation är vi partipolitiskt och religiöst obundna, men ej neutrala. Vår "ickeneutralitet" ger oss möjlighet att ta ställning utifrån vad som tillgodoser våra behov, och vår obundenhet ger oss frihet att driva sakfrågor tillsammans med politiska företrädare från olika partier.

Vi tar det inte för otänkbart att främlingsfientliga krafter i sin strävan att vinna lättvindig opinion och goodwill kontaktar oss eller kanske till och med lägger konkreta förslag i sakfrågor där vi krävt förbättringar. Låt oss därför här och nu ta ställning. Vår obundenhet och "ickeneutralitet" betyder aldrig att våra frågor får ställas mot andra personers människovärde och rätt till trygghet. Vår kamp för ett jämlikt, öppet och för alla tillgängligt samhälle är inte till salu! Vår historia, vår solidariska värdegrund och vår ideologiska utgångspunkt i mänskliga rättigheter förpliktigar att vi och resten av funktionshinderrörelsen till varje pris och i alla situationer försvarar och hävdar människovärdet. Vårt försvar av människovärdet och vår ideologiska förankring är våra enskilt bästa vapen mot utsortering, splittring och lättvindig egoism. 

När balansen mellan löften och verkliga reformer rubbas, när utlovade satsningar dröjer eller inte blir verklighet och när människor upplever maktlöshet växer frustrationen. Frustrerade människor som tappar hoppet blir mottagliga för "enkla lösningar" vilket blir grogrunden för mörka krafters tillväxt.

Det är enbart med verkliga reformer och en konstruktiv  debatt som människor kan återfå hopp och framtidstro.

Våra demokratiska partier bär ett särskilt ansvar för att med politiken som verktyg minimera risken för främlingsfientlig grogrund på alla samhällsområden.

Inom svensk funktionshinderpolitik råder stiltje, i vilken många människor tvingats ge upp och känner maktlöshet.

Det råder stort politiskt samförstånd inom en rad frågor, som om de blev verklighet skulle tillgodose våra mänskliga rättigheter. Det handlar om en jämlik skola, förutsättningar i arbetslivet, resande och att sätta stopp för den strukturella diskrimineringen. Dessa frågor förpassas allt som oftast i långa och många utredningar. Frågan om otillgänglighet som diskrimineringsgrund i svensk lag är ett exempel.

Det är inte längre okej att alla från höger till vänster ska vara rörande överrens om våra rättigheter och möjligheter - utan att verkställa de samhällsförändringar som krävs.

Det politiska samförståndet kring våra frågor är skadligt och har utvecklats till en välviljans tyranni.

Vi menar att avsaknaden av debatt och verkliga åtgärder på funktionshinderområdet har skapat ett tomrum, där mörka krafter ser sin chans att vinna inflytande.

Att bryta med det osunda samförståndet är  nödvändigt för att hindra främlingsfientliga krafter från att utnyttja personer med funktionsnedsättningar och ställa oss mot andra samhällsgrupper.

Vi uppmanar våra demokratiska partier att på allvar sätta punkt för rådande vakuum och denna välviljans tyranni

Victoria Öjefors

ordförande för Riksorganisationen Unga synskadade

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel